Advies thema's
Welke vitamines kunnen helpen bij vermoeidheid?
Loop je vermoeid en vind je niet meteen een aanwijsbare reden? Dan kan er misschien een vitaminetekort zijn. Veel vitamines maakt je lichaam niet zelf aan, dus moeten we ze binnenkrijgen via onze voeding. Als je geen variërend voedingspatroon hebt, kan je vermoeidheid en stress ervaren. In deze blog geven we je een overzicht van de vitamines die je energielevel terug naar een hoger niveau tillen.
Vitamines tegen vermoeidheid
Er zijn 13 verschillende vitamines. Vier vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E, K) en negen wateroplosbare vitamines (vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B11, B12, C).
De vetoplosbare vitamines vind je in vetrijke producten zoals boter, vis, vlees, noten en melkproducten. Je lichaam slaat deze vitamines op in je lever en andere weefsels tot het moment dat je lichaam deze nodig heeft. De wateroplosbare vitamines vind je in het vocht van voedingsmiddelen. Deze vitamines worden snel in je bloed opgenomen, maar als je lichaam ze op dat moment niet nodig heeft, verlaten de vitamines je lichaam via je urine. Daarom is het essentieel om dagelijks een evenwichtig voedingspatroon na te streven. Maar welke vitamine kom je nu tekort bij vermoeidheid? En wat kan je eten om een vitaminetekort te beperken?
De B-vitamines
Elke B-vitamine heeft zijn eigen specifieke werking in het lichaam.
In het algemeen spelen de B-vitamines een belangrijke rol bij je stofwisseling. Ze helpen bij het goed functioneren van het zenuwstelsel, het geven van energie op cellulair niveau en in het aanmaakproces van DNA en celmembranen (de wand van een lichaamscel).
Een vitamine B-tekort kan je herkennen aan vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, duizeligheid, versnelde hartslag en concentratieproblemen.
-
Vitamine B1 of thiamine zorgt voor mee voor een goede werking van je hartspier, zenuwstelsel, geheugen en concentratie. Alsook ondersteunt deze vitamine je energieniveau door het vrijmaken van energie uit de voeding.
Thiamine kan je halen uit graanproducten, brood, aardappelen, vlees, groeten en melkproducten. -
Vitamine B2 of riboflavine staat mee in voor een gezonde huid en slijmvliezen, het helpt de cellen in je lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade en ondersteunt je energieniveau door het vrijmaken van energie uit de voeding.
Riboflavine kan je halen uit melkproducten, vlees, groenten, fruit en graanproducten zoals bruin brood. -
Vitamine B3 of niacine zorgt mee voor een goede werking van je zenuwstelsel en je geheugen. Daarnaast is deze vitamine belangrijk voor een gezonde huid en het vrijmaken van energie.
Niacine kan je halen uit vlees, vis, volkoren graanproducten, aardappelen en groenten. -
Vitamine B5 of pantotheenzuur helpt bij de energievoorziening in je lichaam door energie vrij te maken uit eiwitten, vetten en koolhydraten.
Pantotheenzuur kan je halen uit vlees, eieren, peulvruchten, melkproducten, groente en fruit. -
Vitamine B6 of pyridoxine is belangrijk voor de stofwisseling van aminozuren en bepaalde hormonen. Pyridoxine draagt bij aan een goede werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Pyridoxine kan je halen uit vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groenten en melkproducten. -
Vitamine B8 of biotine is van belang voor een goed werkend zenuwstelsel, je huid en je haar. Biotine bevordert daarnaast ook nog je energiestofwisseling.
Biotine kan je halen uit noten, pinda’s, ei en melkproducten. -
Vitamine B11 beter gekend als foliumzuur, draagt bij aan de groei en de goede werking van het lichaam. Dit is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap. Het verkleint de kans op geboorteafwijkingen. Daarnaast helpt foliumzuur bij de vorming van witte en rode bloedcellen.
Je vindt deze vitamine voornamelijk in groene groenten, volkoren producten, vlees en melkproducten. -
Vitamine B12 of cobalamine draagt bij tot de aanmaak van rode bloedcellen en voor de goede werking van je zenuwstelsel.
Cobalamine komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, zoals vlees, vis, gevogelte en zuivel.
Vitamine C
Vitamine C of ascorbinezuur werkt als antioxidant en ondersteunt je weerstand. Het draagt bij tot sterke botten en bloedvaten, een gezonde huid en tandvlees. Deze vitamine bevordert de opname van ijzer in het bloed en zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Ascorbinezuur kan je halen uit groenten, fruit en aardappelen.
Mineralen
Naast vitamines kunnen ook de mineralen magnesium, zink en het sporenelement ijzer helpen om vermoeidheid te verminderen.
Wanneer een voedingssupplement slikken?
Via een bloedonderzoek bij de huisarts kom je te weten welke vitamine(s) je lichaam tekort heeft. Soms is een multivitamine supplement de ideale oplossing om je lichaam een energieboost te geven. Is de keuze te groot? Geen nood! We zoeken graag samen met jou een geschikt voedingssupplement. Aarzel dus niet om ons vrijblijvend te contacteren.