company

Wat te doen tegen schurft?

Jotti Geschreven door Jotti - - Welzijn & Gezondheid

De gedachte dat er “kleine beestjes“ gangetjes in je huid graven en hier eitjes in leggen is al voldoende om kriebels te krijgen. Gelukkig is schurft, ook wel scabiës genoemd, geen gevaarlijke huidaandoening maar wel heel erg vervelend en besmettelijk. Hoe herken je schurft en wat kun je precies doen aan deze vervelende huidziekte? Lees er alles over in deze blog.

Symptomen schurft

Wat is schurft?

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een besmettelijke huidaandoening die bij de mens veroorzaakt wordt door de schurftmijt “ Sarcoptes scabiei”. Deze kleine spinachtige parasiet zal zich nestelen via kleine gangetjes onder de huid en daar eitjes leggen. Hier zal de huid allergisch op reageren waardoor er veel jeuk ontstaat. Schurft wordt overgedragen door langdurig lichamelijk contact met een besmet persoon maar de overdracht kan ook gebeuren via besmette kledij en beddengoed. 

Schurft herkennen

De symptomen van schurft treden op twee tot zes weken na de besmetting met de schurftmijt. Jeuk is de eerste en belangrijkste klacht die ontstaat bij schurft. Deze jeuk ontstaat geleidelijk en is het ergst in de nacht of onder warme omstandigheden. 

Naast jeuk kan je schurft ook herkennen aan de huiduitslag die je krijgt als reactie op de gangetjes die de mijt graaft. Deze gangetjes kan je herkennen als schilferige lijnvormige letsels op de huid. Ze komen voornamelijk voor tussen de vingers, huidplooien, binnenkant van de pols, penis, tepels en voeten. Soms kunnen er ook blaasjes ontstaan. 

De diagnose schurft wordt meestal bij de huisarts vastgesteld door de typische symptomen zoals jeuk in de avond, huiduitslag met gangetjes en als meerdere mensen uit je omgeving ook jeuk beginnen te krijgen. Soms wordt er in eerste instantie niet gedacht aan een schurftbesmetting, omdat vele andere aandoeningen een jeukende huid veroorzaken. Je arts kan andere huidziekten uitsluiten door een microscopisch onderzoek. Hierbij wordt de aanwezigheid van mijten of eitjes op je huidschilfers onderzocht. 

Andere oorzaken van een jeukende huid vind je in de blog 'Jeukende huid: hoe stop je de klachten zonder te krabben'. 

Schurft behandeling

Gelukkig kan schurft met behulp van medicatie goed behandeld worden. Schurft behandelen is noodzakelijk want een scabiës besmetting gaat niet vanzelf over. Zonder behandeling zullen de mijten zich blijven voortplanten. Het is gewoon ook heel erg vervelend. Door de extreme jeuk kan het krabben snel wondjes op de huid veroorzaken die kunnen leiden tot ernstige infecties.

De meeste behandelingen gebeuren met een zalf op basis van permetrine, dit is een insecticide. Het is belangrijk dat het hele gezin én alle personen met wie je intensief lichaamscontact had, samen te behandelen, ook wanneer er geen klachten zijn. Als extra verzorging om de jeuk te stillen, kan je altijd een cortisonezalf of antihistamine gebruiken. 

  • Neem voor het insmeren een douche of bad en knip je vingernagels kort
  • Breng in de avond de crème aan op een schone en droge huid van de kaakrand tot onder de voetzolen
  • Laat de crème in de nacht 8 tot 12 uur inwerken
  • Voer in de ochtend de hygiënische maatregelen uit
  • Neem een douche en gebruik water en zeep

Hygiënische maatregelen

  • Was alle lakens en kledij gedragen in de laatste drie dagen voor de behandeling op minstens 60 graden. Kledij die je niet zo warm mag wassen, kan je een hele week bewaren in een afgesloten plastiek zak op kamertemperatuur of gedurende drie dagen in de diepvries.
  • Stofzuig alle matrassen. Wanneer de matrassen geen hoeslaken hebben is stofzuigen onvoldoende om alle eitjes en mijten te verwijderen. Lucht de matras eerst vijf dagen bij kamertemperatuur en stofzuig nadien grondig.
  • Poets het huis grondig met een gewoon reinigingsmiddel. 

Nabehandeling

Wanneer de behandeling en hygiënerichtlijnen goed worden opgevolgd, zullen de schurftmijten dood zijn. 12 uur na de behandeling is schurft ook niet meer besmettelijk. Om zeker te zijn dat de schurft verdwenen is, wordt vaak geadviseerd om de volledige behandeling na één week te herhalen. 

Normaal heb je na drie dagen een stuk minder jeuk, maar het kan wel nog tot vier weken duren totdat alle symptomen volledig verdwenen zijn.  Zolang de dode schurftmijten in je huid zitten, kunnen ze na de behandeling een overgevoeligheidsreactie van de huid veroorzaken, waardoor de jeuk nog even kan naslepen. Je huid vernieuwt zichzelf in een tweetal weken, dus de dode schurftmuiten groeien er vanzelf uit. 

Natuurlijke middelen tegen schurft

Op het internet kan je tal van natuurlijke remedies terugvinden tegen schurft zoals aloë vera, tea tree oil ... Het effect van deze producten zijn niet wetenschappelijk bewezen, daarnaast kunnen deze producten ook zorgen voor huidirritatie. 

Hopelijk ben je met deze uitleg snel verlost van deze vervelende mijt. Zoek je een middel tegen de jeuk of wens je graag persoonlijk advies? Contacteer ons!

Jeukstillende middelen

Bepanthen Eczema Anti-jeuk Crème Zonder Cortisone 50g
Bepanthen Eczema Anti-jeuk Crème Zonder Cortisone 50g
19,05
22,95 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht