company

Detox voor je lichaam: do or don’t?

Elien Geschreven door Elien - - Afslanken

Heel wat mensen overwegen tegenwoordig een korte detoxkuur om hun lichaam te ontgiften. Een noodzaak of louter de trend van het moment? Een detox roept heel wat vragen op. Daarom scheppen wij graag meer helderheid. Van de voordelen, tot veelvoorkomende manieren om te detoxen: dit zijn de feiten.

Detoxkuur

Wat is detoxen?

Detoxen of ontgiften wil zeggen dat je je lichaam gaat reinigen van afval- en gifstoffen, om te vermijden dat ze de stofwisseling verstoren. Dit kan op verschillende wijzen, die later in dit artikel aan bod komen. Mogelijks ga je hierdoor ook gewicht verliezen. Hoewel detoxen vandaag erg populair is, bestaat er geen wetenschappelijk bewijs voor het effect ervan. 

Wat houdt detox in?

  • De natuurlijke detox van je lichaam:
    Een deel van de spijsvertering vindt plaats in de dunne darm. De enzymen uit de alvleesklier en de gal breken het voedsel af tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Via het bloed worden de voedingsstoffen naar de lever gebracht. De lever verwerkt de stoffen tot bouwstoffen en in energie. De overgebleven toxines zijn schadelijke stoffen die je lichaam verwerkt als afvalstoffen en via het lymfevaatstelsel naar de nieren vervoert om daar het lichaam te verlaten. Het voedsel dat niet kan afgebroken worden gaat rechtstreeks van de dunne darm naar de dikke darm om daar het lichaam te verlaten. Dit is het natuurlijke proces van je lichaam om gifstoffen te verwijderen.
  • Detoxkuur:
    Wanneer je teveel toxines opneemt, moet je lichaam extra moeite doen om deze stoffen te elimineren. De afvalstoffen kunnen zich opstapelen waardoor je kan last hebben van enkele kwaaltjes zoals huiduitslag, vermoeidheid of opgeblazen gevoel. Door je lichaam te ontgiften met een detoxkuur, zou je deze opstapeling van toxines of afvalstoffen kunnen beperken. 

Is een detox nodig?

Een regelmatige ontgiftingskuur is geen must, want het lichaam beschikt over haar eigen afvalverwerkingssysteem. Dagelijks krijgen we namelijk heel wat lichaamsvreemde stoffen binnen via bewerkte voeding, medicijnen, uitlaatgassen … De lever en de nieren ontfermen zich non-stop over het afbreken en afvoeren hiervan. Zo verlaten potentieel gevaarlijke stoffen het lichaam, onder andere via de urine en de ontlasting.

Houd je er een evenwichtige levensstijl op na? Zijn je lever en nieren in goede conditie? Dan verloopt dit proces doorgaans vlot en worden de gifstoffen probleemloos verwijderd. Voel je dus niet verplicht om een detox te starten. Dit heeft bovendien geen invloed op het zelfreinigend proces van het lichaam.

Ontgiften is niet de enige gezondheidstrend, ook ontzuren wordt vandaag vaak naar voren geschoven. Wat is dit precies? Lees er meer over in onze blog ‘Ontzuren met ontzurende kruidenthee: een must voor je lichaam?’. 

Hoe kan je je lichaam ontgiften?

Er zijn talloze manieren om het lichaam te detoxen. Hieronder bespreken we twee mogelijke methodes, die bovendien veilig zijn voor de gezondheid.

  1. Detoxkuur
    Vaak wordt een korte detoxkuur aangewend om het lichaam te ontgiften en snel gewicht te verliezen. Tijdens deze vastenperiode wordt vast voedsel achterwege gelaten. Er bestaan verschillende varianten: je kan een sappenkuur volgen of kiezen voor een detoxkuur met thee. In het laatste scenario drink je bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode alleen maar citroenthee om het bloed en de lever te zuiveren. Een detoxkuur van enkele dagen kan geen kwaad, want het lichaam spreekt haar reserves aan. De kilo’s vliegen eraf, maar komen er doorgaans snel weer bij van zodra je weer overstapt op een normaal voedingspatroon.
  2. Darmspoeling
    De tweede detoxpiste is een darmspoeling, maar dit wordt minder frequent in de praktijk gebracht. Een darmspoeling maakt de darmen volledig schoon: afvalstoffen worden losgeweekt van de darmwand en vakkundig afgevoerd. Het nadeel aan deze methode? Ook gunstige micro-organismen worden weggeveegd en het lichaam heeft tijd nodig om deze goede bacteriën opnieuw op te bouwen. 

Waar is een detox goed voor?

Veel mensen zien een detox als de springplank naar een gezondere levensstijl. Ze hebben bijvoorbeeld vaak last van een opgeblazen gevoel, kampen met huiduitslag door te veel ongezonde maaltijden of willen compenseren voor de feestdagen waarbij traditioneel een royale hoeveelheid eten geconsumeerd wordt. Maar wie een detoxdieet volgt, zal ook aandacht besteden aan zijn voedingspatroon en meer sporten. De kans bestaat dus dat je positieve effecten ervaart en vermagert, maar dat ze toe te schrijven zijn aan de aangepaste levensstijl, en niet aan de detox op zich. 

Is detoxen veilig?

Bij kinderen, ouderen, mensen met ondergewicht en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, wordt een detox steevast afgeraden. Wanneer je geen deel uitmaakt van deze doelgroepen, zijn de meeste manieren om te detoxen veilig, zolang je er verstandig mee omspringt. Houd je een sapjeskuur voor langere tijd aan? Dan loeren er wel gevaren om de hoek. Je loopt namelijk essentiële voedingsstoffen, zoals koolhydraten en eiwitten, mis. Op termijn kan het spierweefsel afbreken en het immuunsysteem verzwakken. Niet wat je wil bereiken!

Ook andere detoxprogramma’s zijn niet onbesproken, denk bijvoorbeeld aan ontgiften met ontslakkingsklei. Dit product kan aluminium en andere schadelijke stoffen bevatten, die zich vervolgens opstapelen in het lichaam. Hetzelfde geldt voor detoxkuren waarbij je uitzonderlijk veel water moet drinken: zij kunnen een negatieve impact hebben op de nieren.

Tips om te ontgiften op natuurlijke wijze.

Wil je je lichaam ontgiften zonder drastische aanpassingen? Door een gezonde levensstijl te hanteren, kom je al een heel eind. We reiken graag enkele tips aan, waarmee je de hoeveelheid afval- en gifstoffen in je lichaam kan beperken.

  • Beperk ongezonde gewoontes
    Voeding rijk aan toxines zoals geraffineerde suikers en vetten, kaas, vlees, koffie, roken, alcohol laat je beter links staan. Probeer ook stressvolle periodes af te wisselen met voldoende rustmomenten. 
  • Ga voluit voor gezonde voeding
    Eet tijdens je detox voornamelijk groenten en fruit, en wissel geregeld af. Je consumeert minder afvalstoffen, waardoor het lichaam ook minder werk heeft met de afvoer ervan.
  • Drink minstens anderhalve liter water per dag
    Vervang je koffie af en toe door een kop thee en beperk je alcoholconsumptie.
  • Zorg voor een dagelijkse portie lichaamsbeweging
    Dit bevordert tal van lichaamsprocessen en boost de afvoer van gifstoffen. Streef daarbij ook naar een gezond gewicht. Tips om te af te vallen delen we in de blog: 'Wil je vermageren? Tien tips die je meteen kan toepassen.
  • Plan rustmomenten in
    Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een saunabezoek. Wanneer je zweet, zetten de poriën zich open en worden afvalstoffen verwijderd via de huid. Geen saunafan? Andere tips om stress te verminderen vind je in de blog: ‘5 doeltreffende tips om stress te verminderen.’
  • Slaap voldoende
    Voldoende slaap is essentieel, zodat het lichaam kan rusten. Zo blijf je optimaal functioneren en ben je beter in staat om afvalstoffen het hoofd te bieden.

Enkele detox kuren

  • Detox met citroen
    Drink elke ochtend het sap van een halve citroen in een glas lauw water. Dit ondersteunt de ontgifting van je lever.
  • Detox thee
    Ben je een koffiedrinker? Misschien kan je jouw koffiemoment vervangen door een detox thee. De kruidenthee van Biolys is een mengsel van drainerende en bloedzuiverende planten. Je mag er drie per dag drinken.
  • Lichaam ontgiften
    SoriaBel Fytofin is een cocktail van 13 planten en kruiden om het lichaam diepgaand te zuiveren. Ideaal om je lichaam volledig te zuiveren.
  • Lever ontgiften
    MetaClear helpt de lever en de gal om vrije radicalen te neutraliseren, maakt ze wateroplosbaar en elimineert ze door uitscheiding via de urine. Ideaal tweemaal per jaar, om jouw lever te beschermen.
  • Darmen ontgiften
    Molkosan ondersteunt - dankzij melkwei - je spijsvertering en zorgt voor een goede werking van de darmen. Melkwei is de waterige, geelachtige vloeistof die tijdens het produceren van kaas ontstaat. Het is bijna vetvrij en bevat melkzuur, vitamine B1 en B6, kalium, calcium en andere mineralen.

Nood aan persoonlijk advies om gezond en doordacht te detoxen? Of wil je je levensstijl op andere manieren bijsturen? Wij luisteren naar je vraag, denken actief mee en presenteren passende oplossingen. Aarzel niet om ons te contacteren

A.Vogel Molkosan Original 1000ml
A.Vogel Molkosan Original 1000ml
20,91
22,99 Adviesprijs

info
Biolys Klis-paardenbloem 24 Zakjes
Biolys Klis-paardenbloem 24 Zakjes
4,39
5,95 Adviesprijs

info
SoriaBel Fytofin Siroop Zuiveringskuur 150ml
SoriaBel Fytofin Siroop Zuiveringskuur 150ml
8,36
10,45 Adviesprijs

info
A.Vogel Molkosan Fruit 500ml
A.Vogel Molkosan Fruit 500ml
12,98
14,29 Adviesprijs

info
Ortis Methoddraine Lever-Zuiverend 60 Tabletten
Ortis Methoddraine Lever-Zuiverend 60 Tabletten
9,87
15,30 Adviesprijs

info
Arkofluide Programma Detox Amp 30
Arkofluide Programma Detox Amp 30
36,43
39,60 Adviesprijs

info
Herbalgem Depuraseve Bio Detox 250ml
Herbalgem Depuraseve Bio Detox 250ml
18,10
22,45 Adviesprijs

info
Boiron Muizenoor Voedingssupplement Drainage 60ml
Boiron Muizenoor Voedingssupplement Drainage 60ml
15,08
16,75 Adviesprijs

info
D Toxis Essential Zonder Iodium Appel Bio 250ml
D Toxis Essential Zonder Iodium Appel Bio 250ml
22,11
22,99 Adviesprijs

info
Salus Detox 250ml
Salus Detox 250ml
26,54
26,99 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht