company

Verhelp blessures op natuurlijke wijze

Elien Geschreven door Elien - - EHBO & Thuiszorg

Een sporttrauma, verstuiking, blauwe plek, tendinitis, spierkrampen … Een blessure kan je zo gemakkelijk oplopen! Wat doe je nu het best om de pijn te verzachten? Koude- of warmtetherapie? Alles is afhankelijk van de soort blessure. In deze blog kom je te weten welke therapie het meest doeltreffend werkt voor jou.

Sporter last van enkel blessure

Oorzaak blessures

Er zijn verschillende soorten blessures die kunnen optreden, afhankelijk van de activiteit en de bewegingen die worden uitgevoerd. Enkele van de meest voorkomende blessures zijn:

Verstuikingen en verrekkingen
Dit zijn verwondingen aan de spieren en pezen, vaak veroorzaakt door het te ver uitrekken of overbelasten van het weefsel.

Blessures aan de knie
De knie is een gewricht dat gemakkelijk kan worden beschadigd door overmatige druk of plotselinge bewegingen, en kan leiden tot blessures zoals verstuikingen, scheuren en kniebandletsel.

Schouderblessures
De schouder is een complex gewricht dat gemakkelijk kan worden overbelast en beschadigd door herhaalde bewegingen of een trauma, zoals een val.

Rugblessures
De rug is een belangrijk deel van het lichaam en kan gemakkelijk worden beschadigd door een slechte houding, overbelasting of een trauma.

Enkelblessures
De enkel is een gewricht dat vaak wordt belast tijdens sportactiviteiten en kan leiden tot verstuikingen, verrekkingen en breuken.

De pijn kan variëren van milde pijn tot intense pijn die dagelijkse activiteiten moeilijk maakt. Daarnaast kunnen ook bepaalde aandoeningen zoals reuma en artrose blessures en chronisch gewrichtspijn veroorzaken. Meer info over reuma en artrose vind je in de blog: 'Wat is reuma in het bloed?'. Ervaar je vooral spierpijn na het sporten? Lees dan hier ons advies om spierpijn na het sporten te voorkomen en te behandelen. 

Locaties blessures

Hoe blessures behandelen?

De behandeling van een blessures is afhankelijk van de ernst en het type letsel. 

Koudetherapie

Koudetherapie gebruik je bij de behandeling van blessures zoals verstuikingen, verrekkingen, spierpijn en zwelling. Koude helpt om de bloedvaten te vernauwen, wat de bloedtoevoer naar het geblesseerde gebied vermindert en de zwelling vermindert. Hierdoor wordt de pijn en ontsteking verminderd.

Deze behandeling heeft het beste effect tijdens de eerste drie dagen van je blessure. Hou je rustig in een comfortabele houding en koel de blessure. Als de koude je hindert, onderbreek je het koelen best even. Wanneer de zwelling gepaard gaat met roodheid en warmte - tekenen van een ontsteking - raadpleeg je best een arts.

Er zijn verschillende manieren om koudetherapie toe te passen, waaronder ijszakken, cold packs en koudetherapie-apparaten. Het is belangrijk om de koudebehandeling niet langer dan 20 minuten per keer toe te passen en het geblesseerde gebied te beschermen om bevriezing te voorkomen.

  • Begin de behandeling met ijs, als het niet voldoende is, kan je de gevoelige plek behandelen met verkoelende of ontstekingsremmende gel. 
  • Cold packs, handiger en makkelijker in gebruik dan ijs.
  • Verkoelende gels, ideaal om in te masseren, was je handen na gebruik.
  • Verkoelende rollers, perfect als zelfmassage zonder dat je jouw handen moet vuil maken.
  • Verkoelende sprays, deze geven meteen een koud-effect.

Warmtetherapie

Warmtetherapie gebruik je bij de behandeling van blessures waarbij spierkrampen, stijfheid en spierpijn optreden. Ook bij chronische ontstekingen die koud aanvoelen, kan je deze behandeling toepassen. Het toepassen van warmte helpt de bloedvaten te verwijden, wat de bloedtoevoer naar het geblesseerde gebied verbetert en de spieren ontspant.

Let op: Gebruik nooit warmtetherapie wanneer gewrichten ontstoken zijn, want dat kan de klachten verergeren.

Er zijn verschillende manieren om warmtetherapie toe te passen, waaronder warmwaterkruiken, warme handdoeken, infraroodlampen en warmtetherapie-apparaten. Het is belangrijk om de warmtebehandeling niet langer dan 20 minuten per keer toe te passen en het geblesseerde gebied te beschermen om brandwonden te voorkomen. 

  • De goedkoopste behandeling bij warmtetherapie is een warme douche of bad van maximum 15 minuten. Andere mogelijkheden zijn:
  • Hotpackskersenpitkussens of warmwaterkruiken ontspannen je spieren om zo de pijn en krampen te verzachten.
  • Verwarmende patches geven gedurende enkele uren een aangenaam warmtegevoel.
  • Verwarmende balsems verwarmen de huid, werken rustgevend en verminderen stijfheid. Ideaal voor sporters, voor en na de inspanning, en voor alle dagelijkse activiteiten.
  • Ontspannende, kalmerende gels werken meteen kalmerend. Handig na een spierinspanning of sportactiviteit.
  • Massageroller, is ideaal om zelf de pijnlijke zone te masseren en zo de spier te ontspannen, zonder je handen vuil te maken.
  • Massageolie, ideaal voordat je begint te sporten, om belastende zones warm te maken en voor te bereiden. Ook na de inspanning, om via diepere massages de spieren te ontspannen, te versoepelen en spanningen te vermijden.

Andere behandelingen bij blessures

  • Rust
    Net nadat je een blessure hebt opgelopen is het belangrijk om het even rustig aan te doen en je spieren te laten ontspannen. Nadat de zwelling en hevige pijn is afgenomen, ga je beter opnieuw bewegen zodat je spieren terug herstellen, sterker worden en beter bestand zijn tegen overbelasting.
  • Kinesistherapie
    Kinesitherapie kan helpen bij het herstel van blessures door je spieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Bij sommige blessures kan de kinesist bijvoorbeeld fango therapie combineren met een massage of mobilisaties, wat zorgt voor een pijnverlichtend en ontspannend effect. Fango is een soort warmte- en moddertherapie dat lang warmte kan vasthouden.
  • Medicatie
    Pijnstillers op basis van parecetamol worden in eerste instantie aangeraden om de pijn te verlichten. Bij onvoldoende effect kan je overschakelen naar orale of lokale ontstekingsremmers.
    Let op: breng nooit ijs aan nadat je ontstekingsremmende gel hebt aangebracht, dit om brandwonden te vermijden!
  • Chirurgie
    In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om een ernstige blessure te herstellen, zoals een gescheurde ligament of pees.
  • Alternatieve therapie
    Alternatieve therapieën zoals massage, acupunctuur en chiropractie kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van het herstelproces.

Als je geen verbetering voelt binnen de twee weken of de pijn verergert, ga je best een langs bij je huisartsWil je graag persoonlijk advies voor jouw blessure? Onze apothekers helpen je graag verder via mail. Contacteer ons via het contactformulier

Weleda Arnica Zalf 25g
Weleda Arnica Zalf 25g
7,19
9,99 Adviesprijs

info
Starbalm Sportbalsem Rood 25g
Starbalm Sportbalsem Rood 25g
5,86
8,99 Adviesprijs

info
Weleda Arnica Sport Massageolie 200ml
Weleda Arnica Sport Massageolie 200ml
14,88
22,49 Adviesprijs

info
VoltaNatura Gel 50ml
VoltaNatura Gel 50ml
11,61
13,99 Adviesprijs

info
Traumeel Gel 100g Heel
Traumeel Gel 100g Heel
19,66
23,35 Adviesprijs

info
Rado Stick 25g
Rado Stick 25g
13,03
14,99 Adviesprijs

info
Febelcare Cold Hot Pack
Febelcare Cold Hot Pack
12,59
13,99 Adviesprijs

info
Puressentiel Gewrichten Balsem 14 Ess Olie 30ml
Puressentiel Gewrichten Balsem 14 Ess Olie 30ml
14,08
17,89 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Puressentiel Gewrichten Roller 14 Essentiële Oliën 75ml
Puressentiel Gewrichten Roller 14 Essentiële Oliën 75ml
17,24
21,90 Adviesprijs

info

Om stijve spieren te helpen ontspannen

Voltaren Emulgel Forte 2% 150g
Voltaren Emulgel Forte 2% 150g
24,33
31,55 Adviesprijs

info
Thermogene Watten Verwarmende Werking 60g
Thermogene Watten Verwarmende Werking 60g
9,55
11,19 Adviesprijs

info
Thermacare Kp Zelfwarmend Rugpijn 2
Thermacare Kp Zelfwarmend Rugpijn 2
10,74
12,95 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht