company

Van huidschimmel tot infectie: hoe komt het en wat kan jij doen?

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Last van rode vlekken op je huid? Ervaar je een jeukend en branderig gevoel? Deze signalen kunnen wijzen op een infectie, veroorzaakt door huidschimmel. Een onaangenaam gevoel én zicht, maar gelukkig liggen de oplossingen binnen handbereik. In deze blog gidsen we je vlotjes doorheen de oorzaken en behandeling bij een schimmelinfectie. 

Schimmelinfectie op de huid

Wat is huidschimmel?

Schimmels komen letterlijk overal voor. Zo draagt elk mens bijvoorbeeld huidschimmels met zich mee. Dit zijn micro-organismen die groeien in de huid, nagels of haren. Doorgaans kan dit geen kwaad. Pas wanneer huidschimmel doordringt in de huid en daar begint te woekeren, kan dit resulteren in een schimmelinfectie. Een infectie die veroorzaakt wordt door schimmels wordt ook wel mycose genoemd. 

Huidschimmel als oorzaak van een infectie

Doorgaans wapent de huid je goed tegen schimmelinfecties. Staat de bescherming niet volledig op punt? Dan grijpen huidschimmels hun kans. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de volgende scenario’s:

  • Je huid is beschadigd of geïrriteerd, bijvoorbeeld door het dragen van strakke of schurende kleding.
  • Je huid is week geworden door vocht of warmte.
  • Je wast je huid te vaak met zeep. Hierdoor veeg je vetzuren op de huid weg en zij hebben immers een beschermende werking. 

Is huidschimmel besmettelijk?

Mensen kunnen huidschimmels onderling doorgeven, maar dit veroorzaakt niet noodzakelijk een infectie van de huid. Worden er besmette huidschilfers overgedragen? Blijven er besmette haren van je partner achter op de gemeenschappelijke lakens? Dan kan dit vervolgens wel leiden tot een schimmelinfectie van de huid. 

Risicogroepen voor huidschimmelinfecties

Ieder van ons kan geconfronteerd worden met een schimmelinfectie. Toch zijn er bepaalde groepen die extra kwetsbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan ouderen. Zij hebben namelijk een dunnere huid, waardoor huidschimmels makkelijker kunnen doordringen. Ook diabetespatiënten en mensen met een lagere weerstand dienen extra aandachtig te zijn.

Verder krijgen frequente sporters wel vaker te maken met een schimmelinfectie tussen de tenen. In deze context spreken we van een ‘atleetvoet’. Wie dikwijls sportschoenen uit synthetisch materiaal draagt, creëert een vochtige omgeving voor de voeten waarin huidschimmels naar hartenlust kunnen groeien. Maar ook zwemmers lopen een hoger risico. Schimmels zijn namelijk helemaal in hun element in een warme, vochtige omgeving zoals een zwembad. 

Symptomen van een huidschimmelinfectie

Een schimmelinfectie van de huid valt duidelijk te herkennen. De infectie wordt gekenmerkt door rode vlekken op de huid met een schilferende rand. Deze kunnen een jeukend of branderig gevoel veroorzaken. Soms verschijnen er ook puistjes en blaasjes. Rond de vingers en in de handpalmen gaan de blaasjes mogelijks vervellen. Dit is doorgaans een reactie op een schimmelinfectie die zich op een andere plaats op het lichaam ontwikkeld heeft.

Spot je ronde plekken op je huid? Lijken ze steeds in omvang toe te nemen, terwijl het centrum stilaan geneest? Dan zit je waarschijnlijk met een specifieke vorm van huidschimmel, die de naam ‘ringworm’ draagt. 

In deze blog spitsen we ons toe op huidschimmels. Heb je specifiek last van witte velletjes en kloven tussen de tenen? Dan word je mogelijks geconfronteerd met voetschimmel. Voor meer info verwijzen we je graag naar onze blogpost ‘Alles wat je wil weten over voetschimmel’.

Heb je een verdikte, bruingele verkleuring van je nagel? Dan kan je nagel aangetast zijn door een schimmel. Je ontdek alles over die onsierlijke nagels in de blog: ‘Kalknagels: wat is de oorzaak en hoe kom je er van af?'

Schimmelinfectie van de huid behandelen

Panikeren is voor niets nodig bij een schimmelinfectie van de huid. Stap naar je huisarts voor een correcte diagnose. Hij zal in de meeste gevallen een antischimmelcrème voorschrijven om de klachten aan te pakken. Smeer de crème in een dunne laag over de geïnfecteerde huid, tot enkele centimeters buiten de randen. Overdrijf echter niet: wanneer er een te grote hoeveelheid op de huid blijft liggen, kan dit voor irritatie zorgen. Na twee tot vier weken zou de infectie moeten afnemen. Zet de antischimmelcrème nog niet aan de kant, maar blijf hem gebruiken tot de huid 100 % genezen is. Daarnaast kan je bij je apotheker terecht voor een aangepaste zeep. Blijft verbetering uit? Dan neem je best opnieuw contact op met je huisarts.

Eens je schimmelinfectie verdwenen is, ben je niet volledig buiten schot. Het fenomeen kan namelijk terugkeren. De frequentie waarmee dit gebeurt, verschilt van persoon tot persoon en is sterk afhankelijk van je huid. 

Infectie door huidschimmel voorkomen

Laat jij het liever niet aan je huid komen? Een infectie voorkomen, is natuurlijk beter dan eentje genezen. Daarom delen we hieronder enkele tips die je meteen kan toepassen. Het risico op een schimmelinfectie wordt jammer genoeg niet tot nul gereduceerd, maar wél aanzienlijk verkleind. De moeite om te proberen dus!

  • Was je huid niet te vaak met zeep, zodat de beschermende vetzuren intact blijven.
  • Vermijd knellende of schurende kleding.
  • Haal dagelijks een proper paar sokken uit de kast, idealiter uit katoen.
  • Draag goed ventilerende schoenen, liefst niet van rubber of plastic, en wissel regelmatig van paar. In een gemeenschappelijke doucheruimte draag je best je eigen slippers.
  • Droog je huid grondig af na een douche of bad. Vergeet daarbij zeker de huidplooien en de ruimte tussen de tenen niet! Gebruik eventueel talkpoeder in de lichaamsplooien.
  • Heeft iemand in je huishouden last van een infectie? Gebruik aparte handdoeken om te vermijden dat de huidschimmel zich onder de gezinsleden verspreidt.

Onthoud vooral dat huidschimmels niet per se slecht zijn. Heb je toch vermoedens van een infectie? Dan is smeren met een antischimmelcrème de boodschap. Voor meer advies staan onze experts steeds paraat. Aarzel niet om contact op te nemen! 



Terug naar overzicht