company

Valeriaan: wondermiddel bij stress en slapeloosheid?

Elien Geschreven door Elien - - Vitamines & Voedingssupplementen

Ga je soms gebukt onder stress? Lig je ’s nachts urenlang te woelen? Je bent ongetwijfeld niet de enige die met deze klachten geconfronteerd wordt. Geneesmiddelen kunnen een uitweg bieden, maar veel mensen botsen op een drempel. In dat scenario vormt valeriaan een goed alternatief. Supplementen op basis van deze plant kunnen je beter helpen ontspannen en slapen. Meer weten? Met deze blogpost verdiep je je helemaal in valeriaan. 

Supplementen op basis van valeriaan

Wat is valeriaan?

Valeriaan is een kruidachtige plant van anderhalve meter hoog, die vooral groeit op vochtige plaatsen in Europa en Azië. Hij bloeit in de maanden juni en juli. Uit de wortelstok worden extracten verkregen, die vervolgens verwerkt worden in supplementen. Zo is valeriaan verkrijgbaar in de vorm van druppels, tabletten, pillen, capsules, extracten, tincturen, thee en sapjes. Kies je voor één van de laatste twee varianten? Bereid je erop voor dat valeriaan erg sterk van smaak is.

Ben je geboeid door de wereld van de fytotherapie? Dan leer je misschien ook graag bij over ginkgo biloba en haar geneeskrachtige werking. We gaan dieper in op dit extract in onze blogpost ‘Wat is ginkgo biloba?’. 

Waarvoor gebruik je valeriaan?

Valeriaan staat bekend om haar kalmerende, rustgevende werking. Daarom wordt het vaak aangewend in stressvolle situaties: tijdens de examenperiode, bij vliegangst … Zeker wanneer je niet meteen je toevlucht wil nemen tot geneesmiddelen, is valeriaan een veilig alternatief. Daarnaast bevordert dit supplement zowel het inslapen als het doorslapen, wat de slaapkwaliteit ten goede komt. Wanneer het inslapen niet van een leien dakje loopt, maar je niet staat te springen voor slaappillen, kan je dus valeriaan overwegen. Neem je momenteel benzodiazepines (een middel tegen angst en slaapproblemen) en wil je het gebruik hiervan afbouwen? Dan kan je volgens een afbouwschema overschakelen op valeriaan, zonder dat er neveneffecten aan te pas komen. 

Hoe werkt valeriaan?

Valeriaan interageert met gamma-aminoboterzuur in de hersenen, ook bekend als GABA. Deze stof reguleert de impulsen in de hersenen en het zenuwstelsel. Kamp je met een GABA-tekort? Dan kan dit zich uiten in angst, stress en slapeloosheid. Factoren zoals ouderdom, drugs, ongezonde voeding en bepaalde medicijnen kunnen een GABA-tekort in de hand werken. Valereenzuur, één van de actieve stoffen in valeriaan, versterkt de werking van gamma-aminoboterzuur. Als resultaat daalt de rust weer neer in je hoofd en slaap je beter. Wil je weten hoe het gesteld is met het GABA gehalte in jouw lichaam? Met de Braverman test krijg je inzicht in hoeverre GABA en andere signaalstoffen in jouw lichaam aanwezig zijn. 

Het effect van valeriaan

Meestal is de impact van valeriaan na een halfuur merkbaar, al gaat er bij sommige mensen wat meer tijd over. Daarna houdt het effect een viertal uren aan. Mogelijks moet je valeriaan enkele dagen consequent innemen om resultaat te ervaren. Houd er wel rekening mee dat valeriaan niet bij iedereen even doeltreffend is. Sommigen hebben er baat bij, anderen voelen nauwelijks verschil. Zie je na twee weken nog steeds geen verbetering? Dan adviseren we om je huisarts te raadplegen. Die kan een alternatief middel voorstellen om te ontspannen of beter te slapen. 

Wat zijn mogelijke valeriaan bijwerkingen?

Valeriaan wordt niet gekoppeld aan verslavings- of ontwenningsverschijnselen. Bovendien ondervinden de meeste mensen weinig neveneffecten van dit kruidenmiddel. Zo kamp je bijvoorbeeld niet met concentratieproblemen op de ochtend na de inname. Toch zijn er enkele bijwerkingen mogelijk, we sommen ze hieronder op:

  • Slaperigheid, vermoeidheid (meestal de eerste 2 uur na de inname)
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Maagdarmklachten: misselijkheid, buikpijn …

Je kan valeriaan met een gerust hart vier tot zes weken innemen, maar overschrijd de aanbevolen hoeveelheid niet. Gebruik je het supplement voor een langere periode? Over eventuele bijwerkingen bij langdurig gebruik is nog maar weinig bekend. Bij ongerustheid neem je best contact op met je huisarts.

Let op: als je slaperigheid ervaart na het innemen van valeriaan, laat je de wagen beter enkele uren aan de kant staan. 

Wanneer wordt valeriaan afgeraden?

Valeriaan mag niet gecombineerd worden met alcoholische dranken. Alcohol kan de werking van het kruidenmiddel namelijk beïnvloeden. Daarnaast wordt afgeraden om valeriaan gelijktijdig in te nemen met antidepressiva of kalmerende middelen. Het risico bestaat dat valeriaan het effect van deze geneesmiddelen versterkt. Ten slotte geef je dit supplement beter niet aan kinderen jonger dan twaalf jaar. Ook zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven, laten het beter links liggen. Het is namelijk nog onzeker of valeriaan veilig is voor baby’s.

Wil je je verder verdiepen in de valeriaan werking? Overweeg je valeriaandruppels of -tabletten aan te schaffen? Neem gerust contact met ons op: wij staan klaar met begrijpbare informatie en gidsen je deskundig door ons assortiment. 

Onze Keuze
Sediplus Sleep Forte 80 Tabletten
Sediplus Sleep Forte 80 Tabletten
28,34
48,50 Adviesprijs

info

Voor een natuurlijke kwalitatieve nachtrust

Sediplus Relax 100 Tabletten
Sediplus Relax 100 Tabletten
16,21
27,75 Adviesprijs

info
Arkocaps Valeriaan Bio Caps 45 Nf
Arkocaps Valeriaan Bio Caps 45 Nf
12,85
13,20 Adviesprijs

info
Valeriaan Tinct Bio 50ml Biov
Valeriaan Tinct Bio 50ml Biov
8,86
8,99 Adviesprijs

info
Boiron Ontspanning Valeriaan 60ml
Boiron Ontspanning Valeriaan 60ml
16,29
16,75 Adviesprijs

info
Ernst Dr Filt N 5 Thee Kalmerend
Ernst Dr Filt N 5 Thee Kalmerend
7,68
7,90 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht