Advies thema's
De beste manieren om spataders te behandelen
Tijdens de zomermaanden gaan we collectief voor blote benen. Maar als je last hebt van spataders, is dat misschien een ongemakkelijk vooruitzicht. En ook de rest van het jaar kunnen spataderen je hinder bezorgen. Wil je je spataders behandelen? Dan is het essentieel om je grondig te informeren. Wij geven je een helder overzicht van de opties!
Wat zijn spataderen?
Spataders zijn uitgezette bloedvaten die duidelijk zichtbaar zijn op de benen. Ze zijn te herkennen aan hun kronkelige patroon en blauwpaarse kleur. Daarnaast kunnen ze gepaard gaan met jeuk, pijn, tintelingen, zwelling, krampen en rusteloze benen. Ongeveer 20 % van de mensen krijgt met spataderen te maken, vooral vrouwen.
Ervaar je geregeld een zwaar gevoel in de benen? Mogelijks liggen spataders niet aan de basis, maar kamp je met het rustelozebenensyndroom. Leer meer over deze aandoening dankzij de blogpost ‘Wanneer stilzitten geen optie is: het syndroom rusteloze benen’.
Hoe ontstaan spataders?
Het bloed stroomt continu via allerlei aderen van de voeten terug naar het hart. Verschillende kleppen voorkomen dat het bloed weer naar beneden vloeit. Wanneer zij onvoldoende sluiten, stroomt het bloed opnieuw naar de voeten, met alle gevolgen van dien. Het bloed stapelt zich op in de bloedvaten, de druk verhoogt en de aders zetten uit. Vervolgens tekenen spataderen zich af op de benen.
Oorzaken van spataders
Er is geen eenduidige verklaring voor het laten afweten van de kleppen. Wat wel vaststaat, is dat er enkele risicofactoren bestaan die de kans op spataderen vergroten. Hieronder sommen we ze op:
- Erfelijke aanleg
- Leeftijd (hoe ouder je bent, hoe groter het risico)
- Overgewicht
- Hormonen, anticonceptiemiddelen (bijvoorbeeld de pil)
- Zwangerschap
- Veel zitten en/of rechtstaan
Hoe kan je spataders voorkomen?
Komen spataders geregeld voor in je familie? Oefen je een zittend beroep uit? Dan kunnen er zichtbare aders op je benen opduiken. Maar zoals bij elke aandoening, is voorkomen beter dan genezen. Daarom delen we enkele praktische tips om het risico op spataders te beperken.
-
Beweeg regelmatig
De voornaamste richtlijn om spataders te voorkomen, is langdurig zitten en rechtstaan zoveel mogelijk vermijden. Een halfuur per dag bewegen (wandelen, fietsen, lopen …), maakt al een groot verschil. -
Strek de voeten
Ook deze eenvoudige oefening kan helpen om spataders te voorkomen. -
Vermijd hakken, knellende schoenen en strakke broeken
Ga in de plaats voor schoeisel en kleding die voldoende bewegingsvrijheid garanderen. -
Streef een gezond gewicht na
Overgewicht is namelijk gerelateerd aan spataderen. -
Blijf uit de buurt van warmtebronnen
Warme temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de aders extra uitzetten. Daarom raden we onder andere een saunabezoek, een Turks bad of langdurig zonnebaden af.
Hoe kan je spataders behandelen?
Eens spataderen aan de oppervlakte verschijnen, zullen ze niet meer spontaan verdwijnen. Ook geneesmiddelen baten niet: er zijn voorlopig geen medicijnen die de zichtbare aders op de benen tenietdoen. Je kan wel stappen ondernemen om de fysieke klachten in te tomen. Vastberaden om je spataders te verwijderen? Dan ben je aangewezen tot sclerotherapie of een operatie. Hieronder vind je een woordje uitleg.
-
Steunkousen bij spataderen
Steunkousen zijn de meest voor de hand liggende oplossing bij spataderen. Deze elastische kousen oefenen druk uit op de benen en stimuleren de bloedstroom, zodat het bloed naar boven vloeit. Dit doet zichtbare spataderen niet verdwijnen, maar is wel effectief om de bijhorende klachten aan te pakken, zoals zware benen of vochtophoping. Bovendien verhindert het de vorming van nieuwe spataderen. Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende drukklassen. Je kan starten met de lichtste klasse en overstappen naar een zwaardere categorie indien nodig. -
Geneesmiddelen
Heb je last van gezwollen voeten of benen omwille van spataders? Daflon, Venoruton, Reparil, Veinofytol of Antistax zijn enkele voorbeelden van geneesmiddelen die de bloedcirculatie verbeteren en de pijnklachten verlichten. -
Sclerotherapie
Sclerotherapie houdt in dat je kleine tot middelgrote spataderen, zonder verdikking, laat inspuiten met een vloeistof. Die brengt een ontstekingsreactie teweeg in de bloedvatwand, waardoor de spataderen verschrompelen en verdwijnen. De keerzijde van de medaille? Het bloed baant zich een weg via andere bloedvaten. Als je gevoelig bent voor spataderen, is de kans reëel dat je nog meer slecht functionerende kleppen krijgt en er nieuwe spataders verschijnen. -
Endovenueze spataderbehandeling
Kamp je met grote spataders, die als een koord boven op je been liggen? Dan is een operatie de enige manier om je spataders te behandelen. Je kan kiezen voor een endoveneuze spataderbehandeling, die de ELVES-techniek volgt. Dit houdt in dat de arts een klein sneetje in de spatader maakt en vervolgens een katheter inbrengt. Nadien wordt een vloeistof ingespoten waardoor er warmte ontstaat. Het gevolg? De aderwanden worden dichtgeschroeid, bloed kan niet meer stromen en de zichtbaarheid van de spatader neemt af.
Zijn spataders gevaarlijk?
Spataders zijn doorgaans niet gevaarlijk, meestal is het probleem eerder esthetisch. Velen vinden namelijk dat ze de benen ontsieren. Bij ernstige spataderen kunnen er open wonden optreden ter hoogte van de enkels of onderbenen, maar slechts een minderheid wordt hiermee geconfronteerd.
Wil je je verder verdiepen in de manieren om spataders te behandelen? Onze experts staan je graag te woord, zodat jij een grondig geïnformeerde keuze maakt. Neem vrijblijvend contact met ons op.