company

Smeren maar! Alles over zonnecrèmes voor baby’s.

Julie Geschreven door Julie - - Zwangerschap & Baby

Daar is eindelijk de zon! Wanneer de eerste zonnestralen verschijnen, is het ook belangrijk om je zonnecrème boven te halen. Je tegenspartelend kleintje insmeren met zonnecrème is niet altijd even gemakkelijk. Toch is het belangrijk om je baby goed te beschermen tegen de schadelijke UV stralen van de zon. Baby en zon zijn namelijk een gevaarlijke combinatie. Hier lees je hoe je je baby beschermt tegen de zon en waar je op moet letten bij het kiezen van een zonnecrème. 

Zonnecrème smeren bij kindje

Waarom is het belangrijk je baby goed in te smeren?

Het huidje van je baby is een stuk gevoeliger dan jouw eigen huid. Zeker in het eerste levensjaar is de huid nog erg dun en kwetsbaar. Baby’s tot één jaar houd je daarom beter helemaal uit de zon, maar ook in de schaduw komen schadelijke ultraviolet (UV) stralen voor en is het belangrijk je kleintje goed in te smeren met zonnecrème.

De babyhuid is bovendien extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van UV straling. Hoe vaker een kind verbrandt, hoe groter de risico’s op huidkanker op latere leeftijd. Bescherm het kwetsbare babyhuidje dus tegen de zon door je kleintje altijd in te smeren met zonnecrème.

De beste zonnecrème voor je baby kiezen

Zodra de eerste zonnestralen verschijnen, is het een prioriteit om je baby’s huid goed te beschermen. Een zonnecrème specifiek voor baby’s en kinderen is hierbij de ideale keuze.

Een babyhuid is een stuk dunner dan een volwassen huid en daarom niet alleen gevoeliger voor de zon, maar ook voor sommige ingrediënten. Daarom bevatten zonnecrèmes voor baby’s zo weinig mogelijk toegevoegde stoffen zoals parfum, kleurstoffen, parabenen et cetera om het risico op allergische reactie en irritatie te beperken. In het ideale geval is de zonnecrème bovendien ook waterbestendig aangezien kinderen vaak spelen met water.

Let op de houdbaarheidsdatum van je zonneproduct. Een zonnecrème blijft na opening gemiddeld één jaar goed.

Welke beschermingsfactor moet een zonnecrème voor baby’s hebben?

De mate waarin een zonnecrème beschermt tegen de uv-stralen van de zon wordt uitgedrukt in SPF of Sun Protection Factor. Hoe hoger de SPF, hoe beter de zonbescherming. Voor de bescherming van de uiterst gevoelige babyhuid gebruik je het best een crème met een zeer hoge zonbeschermingsfactor, namelijk SPF50.

Daarnaast dien je bij de aanschaf van een zonnecrème rekening te houden dat deze zowel beschermt tegen UV-B- als UV-A-stralen. Alle zonnecrèmes beschermen tegen het verbranden van de huid waarvoor UV-B-stralen verantwoordelijk zijn. UV-A stralen veroorzaken een snellere veroudering van de huid. Beide vormen van UV-stralen dragen bij tot de vorming van huidkanker, dus is een bescherming tegen zowel UV-B- als UV-A-stralen van groot belang.

Chemische of minerale filter?

Zonnecrèmes kunnen een chemische of minerale filter bevatten, of zelfs een combinatie van beide soorten. De twee filtersystemen hebben een verschillende werking.

  • Chemische filters, zoals oxzybenzone en octocryleen, trekken in je huid en absorberen daar de UV-stralen om ze onschadelijk te maken. Deze filter laat dus geen witte waas achter. Het nadeel van chemische filters is dat ze sneller de huid kunnen irriteren dan minerale filters en er een allergische reactie kan ontstaan. Voor baby’s wordt daarom meestal een zonnecrème op basis van minerale filters gebruikt, zeker als ze een gevoelig huidje hebben.
  • Minerale filters, zoals titaniumdioxide en zinkoxide, leggen een laagje op de huid zodat de UV-stralen worden weerkaatst. Deze filters worden dus niet door de huid opgenomen waardoor de kans op huidirritatie verkleint. Het nadeel is dat ze een witte waas nalaten op het lichaam. Om dit op te lossen worden de ingrediënten soms zo klein gemaakt dat er geen witte waas meer wordt achtergelaten, zogenoemde nanodeeltjes. Maar hoe kleiner de deeltjes, hoe groter het risico dat ze ongewenst in de bloedbaan van je kind terechtkomen. De meeste zonnecrèmes voor baby’s en kinderen bevatten dus meestal geen nanodeeltjes en laten wel een witte waas na.

Ben je ook nog op zoek naar een zonnebescherming voor jezelf? Lees dan zeker eens de blog 'Welke zonnecrème kies ik het best?'. 

La Roche Posay Anthelios Melk Baby SPF50+ 50ml
La Roche Posay Anthelios Melk Baby SPF50+ 50ml
11,96
18,95 Adviesprijs

info
Eucerin Sun Sensitive Protect Kids SPF 50+​ Dry Touch Gel-Crème 200ml
Eucerin Sun Sensitive Protect Kids SPF 50+​ Dry Touch Gel-Crème 200ml
15,82
25,95 Adviesprijs

info
Mustela Baby Zonnemelk Zeer Hoge Bescherming Spf50+ 40ml
Mustela Baby Zonnemelk Zeer Hoge Bescherming Spf50+ 40ml
8,60
15,15 Adviesprijs

info
Avène Zonnecrème Familie SPF50+ 30ml
Avène Zonnecrème Familie SPF50+ 30ml
10,13
14,90 Adviesprijs

info
La Roche-Posay Anthelios Stick Gevoelige Zones SPF50+ 9gr
La Roche-Posay Anthelios Stick Gevoelige Zones SPF50+ 9gr
10,22
14,50 Adviesprijs

info
La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Uvmune Spray SPF50+ 200ml
La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Uvmune Spray SPF50+ 200ml
20,55
27,95 Adviesprijs

info
Avène Zonnemelk Kinderen SPF50+ 250ml
Avène Zonnemelk Kinderen SPF50+ 250ml
19,65
28,90 Adviesprijs

info

Hoe vaak smeer je je baby in en met hoeveel zonnecrème?

Eén keer insmeren is onvoldoende om je baby de hele dag te beschermen tegen de zon. Je kunt eigenlijk niet vaak genoeg smeren. Voor een optimale bescherming smeer je je kindje een halfuur voor het in de zon gaan royaal in. Smeer je baby daarna minstens elke twee uur opnieuw in. Zo zorg je ervoor dat het babyhuidje de hele dag door goed beschermd is. Wees bovendien niet te zuinig met de zonnecrème en smeer een goede dikke laag. Vergeet de oren en de voetjes niet!

Smeer je baby ook na het in het water spelen opnieuw in. De meeste zonnecrèmes voor kinderen zijn waterresistent. Dit wil zeggen dat de crème ook in het water beschermt, maar niet dat de crème na het zwemmen blijft zitten. Water, zweet en het lichaam afdrogen met een handdoek zorgen ervoor dat de beschermlaag verdwijnt.

Ook als het bewolkt is of als je baby in de schaduw ligt, is het belangrijk om hem goed in te smeren. UV-stralen komen namelijk overal, dus ook in de schaduw, en kunnen de babyhuid beschadigen.
Na een zonnige dag smeer je je kindje best in met een aftersun of rijke bodylotion. De zon droogt de huid uit, waardoor het belangrijk is om je huid terug te voeden. Een aftersun zorgt voor een extra verkoelend effect.

Extra tips om je baby tegen de zon te beschermen

Smeren alleen is vaak niet voldoende. Met de volgende tips kan je je kindje extra goed beschermen tegen de zon:

  • Zet je kindje een hoed of pet op om de hoofdhuid, oren en nek te beschermen.
  • Bescherm je kleintje met (eventueel UV-werende) bedekkende kledij.
  • Zet je baby een zonnebril op om de ogen te beschermen.
  • Houd je kindje tussen 12u en 15u uit de zon, want dan is de zon het sterkst. Baby’s onder één jaar blijven het best helemaal uit de directe zon.

Wat als je baby verbrand is?

Ondanks je je baby hebt ingesmeerd, kan hij toch verbranden door de zon. Haal je kind meteen uit de zon van zodra je merkt dat zijn huid rood is. Koel de huid af met een lauwe douche of een natte handdoek. Smeer hem daarna en de volgende dagen in met een verkoelende aftersun of rijke bodylotion. Zoek een koele ruimte op en laat je kind voldoende water drinken om uitdroging en hoofdpijn te voorkomen. Waarschuw je huisarts als je baby moet overgeven of koorts krijgt.

Blijf je na het lezen van deze blog achter met vragen? Of wil je meer informatie over een bepaalde zonnecrème? We helpen je graag via mail of chat.



Terug naar overzicht