company

Ontstekingsremmers zonder voorschrift

Julie Geschreven door Julie - - Geneesmiddelen

We grijpen allemaal wel eens naar een ontstekingsremmer om pijn, koorts of een ontsteking te onderdrukken. Hoewel de meeste ontstekingsremmers enkel op voorschrift te verkrijgen zijn, kun je er ook veel van een lagere dosis terugvinden zonder voorschrift. Hierdoor neemt men het vrij snel en vaak zonder over na te denken. Let hiermee goed op want ook ontstekingsremmers kunnen bepaalde bijwerkingen hebben. Welke bijwerkingen geven ontstekingsremmers juist en zijn er natuurlijke alternatieven? 

Vrouw heeft een pijnijke pols
Flexofytol Plus Gewrichten, Spieren en Pezen 182 Tabletten
Flexofytol Plus Gewrichten, Spieren en Pezen 182 Tabletten
48,95
69,90 Adviesprijs

info
J-ixX Intense Voedingssupplement Spieren en Gewrichten 60 Tabletten
J-ixX Intense Voedingssupplement Spieren en Gewrichten 60 Tabletten
37,20
46,50 Adviesprijs

info
Unocardio 1000 + Vitamine D 1000 60 Softgels
Unocardio 1000 + Vitamine D 1000 60 Softgels
47,16
55,48 Adviesprijs

info
J-ixX Intense Voedingssupplement Spieren en Gewrichten 60 Tabletten
J-ixX Intense Voedingssupplement Spieren en Gewrichten 60 Tabletten
37,20
46,50 Adviesprijs

info
Mobilityl Max Gewrichten en Pezen 90 Tabletten
Mobilityl Max Gewrichten en Pezen 90 Tabletten
47,30
64,95 Adviesprijs

info
Minami Morepa Move + Curcuma 60 Softgels
Minami Morepa Move + Curcuma 60 Softgels
53,49
55,07 Adviesprijs

info
Soria Curcumin CT 60 Tabletten
Soria Curcumin CT 60 Tabletten
19,96
24,95 Adviesprijs

info
Curcufen Forte Spieren en Gewrichten 90 Capsules
Curcufen Forte Spieren en Gewrichten 90 Capsules
52,12
60,95 Adviesprijs

info

Wat zijn ontstekingsremmers?

Ontstekingsremmers of niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) zijn geneesmiddelen die een pijnstillende, koortsverlagende en ontstekingsremmende werking hebben.

De meeste ontstekingsremmers zijn enkel op voorschrift te verkrijgen. In een lage dosis kan je sommige ontstekingsremmers wel verkrijgen zonder doktersvoorschrift zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. De meest bekende is ibuprofen. Tot een dosis van 400mg kan je deze zonder voorschrift bestellen bij een (online)apotheek.

Ontstekingsremmers kunnen zowel gebruikt worden bij een acute als chronische pijnbestrijding. Ze worden vaak gebruikt bij:

Hoe werken ontstekingsremmers?

Ontstekingsremmers gaan inspelen op de productie van prostaglandinen in het lichaam. Prostaglandinen zijn hormoonachtige stoffen die een invloed hebben bij het reguleren van pijn, ontstekingen en koorts. Door de remmende werking op de prostaglandines zal de ontsteking verminderen en worden pijnsignalen via de gevoelszenuwen naar de hersenen deels geblokkeerd, wat zorgt voor een pijnstillende werking. 

Bijwerkingen ontstekingsremmers

Ontstekingsremmers kunnen in hogere doseringen en bij langdurig gebruik meerdere bijwerkingen hebben. Het nadeel van de werking van ontstekingsremmers is dat de prostaglandines ook meehelpen om het maagslijmvlies en de doorbloeding van de nieren goed te houden. Hierdoor kunnen volgende bijwerkingen optreden:

  • Maag- en darmklachten: maagpijn, diarree, misselijk, obstipatie
  • Beschadiging van de maag zoals een maagbloeding of maagzweer
  • Vasthouden van vocht
  • Meer kans op een hart of bloedvaten aandoeningen
  • Nieraandoeningen
  • Hoge bloeddruk

Voor het gebruik van een ontstekingsremmer is het ook altijd belangrijk om goed de bijsluiter te lezen. Bij het combineren van geneesmiddelen kunnen er namelijk bijwerkingen toenemen. Ook wordt het nemen van een ontstekingsremmer vaak gecombineerd met een maagbeschermend middel om maagklachten te voorkomen. 

Hoe lang mag je ontstekingsremmers nemen?

Bij een aanhoudende pijn van meer dan 3 dagen, neem je best contact op met je arts. Zonder aanbeveling van je arts mag je deze pijnstillers niet langdurig innemen. Wanneer de pijn echter langdurig blijft aanhouden, moet de onderliggende oorzaak onderzocht worden. 

Natuurlijke ontstekingsremmers

Ontstekingsremmers zoals ibuprofen kunnen bij veelvuldig gebruik negatieve invloeden hebben op ons lichaam en voor vervelende bijwerkingen zorgen. De beste manier om ontstekingen op lange termijn te verminderen, is door een gezonde levensstijl te volgen. Gezonde voeding en voldoende beweging spelen ook een rol om ontstekingen te verminderen en te voorkomen. Toch is het soms moeilijk om alle nodige vitamines en mineralen uit je voeding te halen. Via supplementen kan je lichaam de nodige voedingstoffen binnen krijgen om ontstekingen te beheersen en preventief ontstekingen te voorkomen. Maar welke supplementen kan je hiervoor het best nemen? 

Antioxidanten

Vrije radicalen spelen een rol bij het ontstaan van allerlei ziekten en ontstekingen. Antioxidanten worden ook wel vrijeradicalenvangers genoemd. Ze zullen de schade die vrije radicalen aan cellen veroorzaken, voorkomen of vertragen. Zo  hebben ze een positieve werking op ontstekingen. Je kan ze vooral terugvinden in groeten en fruit.

Omega-3. 

Omega-3 zijn essentiële vetzuren die je vooral kan terugvinden in verschillende vissoorten zoals: makreel, sardines, zalm, forel,.. Maar ook in planten zoals spruitje, spinazie, chiazaad, algen, walnoten,… Omega-3 heeft een positief effect op de werking van het hart en hersenen en helpt haren en huidd gezond te houden. Daarnaast kunnen ze weefselschade als zwellingen voorkomen en ontstekingen verminderen.

Andere voordelen van visolie lichten we toe in de blog: ‘Wat zijn de voordelen van visolie?’

Boswellia

Boswellia is een bestanddeel uit de Oosterse geneeskunde en is afkomstig uit de hars van de Boswellia Serrata. Boswellia remt de productie van leukotriënen. Leukotriënen zijn verantwoordelijk voor het aanwakkeren en in stand houden van ontstekingsprocessen.

Kom hier alles te weten over boswellia. 

Kurkuma

Net zoals boswellia heeft kurkuma ook een ontstekingsremmende werking. De werkzame stof in kurkuma is curcumine. Studies tonen aan dat deze stof ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.  

Meer informatie over kurkuma kan je lezen in de blogpost: 'Kurkuma: is het echt zo heilzaam?'.

NSAID’s en natuurlijke ontstekingsremmers hebben niet altijd gewenste effect en kunnen soms bijwerkingen verooorzaken. Vraag altijd eerst raadt aan je arts of (online)apotheker voordat je een ontstekingsremmer inneemt. 



Terug naar overzicht