company

Licht urineverlies

Elien Geschreven door Elien - - Welzijn & Gezondheid

Heb jij ook al eens last gehad van licht urineverlies? Dan is de kans groot dat je bekkenbodemspieren verzwakt of beschadigd zijn. Maar gelukkig is het nooit te laat om te beginnen met oefeningen voor een sterkere bekkenbodem. 

Vrouw heeft net urine verloren in haar broek

Oorzaak urineverlies

Urineverlies is van alle leeftijden. Het komt niet alleen voor bij pas bevallen vrouwen of vrouwen in de menopauze: 1 op 3 vrouwen heeft te kampen met inspanningsincontinentie of stressincontinentie. Bij urineverlies kan de sluitspier een plotse verhoging van de spanning of druk op de blaas niet meer aan. Dit gebeurt meestal wanneer je moet niezen, hoesten, lachen, tillen of tijdens het hardlopen of springen. In dit artikel gaan we dieper in op stressincontinetie. Wil je meer weten over de drie andere types urine-incontinentie? Lees dan hier verder. 

De meestvoorkomende oorzaken zijn:

  • Ouder worden
    Net als veel andere spieren verzwakken de bekkenbodemspieren bij het ouder worden. Dit komt deels doordat je die spieren minder intensief gaat gebruiken.
  • Menopauze
    Na de overgang nemen vrouwelijke hormonen af.
  • Bevalling
    Een bevalling is een flinke aanslag op de vrouwelijke bekkenbodemspieren en leidt dus vaak tot ongewild urineverlies.
  • Overgewicht
    Bij overgewicht neemt de belasting van de bekkenbodem toe. Het verminderen van overgewicht is dan ook van groot belang. Daarnaast helpt vezelrijke voeding en voldoende drinken om de ontlasting soepel te houden. Zo voorkom je verstopping en onnodig hard persen.
  • Te strakke kledij
    Strakke broeken doen de druk toenemen in de buik en dus ook de belasting van de bekkenbodem. Dit komt omdat de buik- en bekkenbodemspieren dan minder gebruikt worden en zo verslappen.
  • Overbelasting van de bekkenbodemspieren
    Zwaar belastend werk zoals continue zwaar tillen of sporten waar je veel moet springen op een harde onderlaag kan je bekkenbodem zwaar belasten. Ook door vaak te hoesten ontstaat er een veelvuldig sterke belasting van de bekkenbodem.
  • Ingrepen aan de prostaatklier
  • Aangeboren zwak bindweefsel

Welke rol spelen je bekkenbodemspieren?

Het perineum of de bekkenbodem bij vrouwen is een geheel van hangmatvormige spieren die zich uitstrekken van het schaam- tot het staartbeen. Het ondersteunt de organen in de buik: de blaas, baarmoeder en rectum.

Bij mannen ondersteunt de bekkenbodem de blaas met de urinebuis en het rectum.

Dankzij deze spieren kunnen we onze blaas en darmen afsluiten. Daardoor zijn we in staat om urine en ontlasting op te houden en continentie te garanderen. 

Als je jouw bekkenbodemspieren goed traint, neemt de bloedtoevoer naar je vagina toe en dat verbetert de vaginale vochtigheid. Het zorgt ervoor dat je meer opgewonden wordt bij seks en de orgasmes intenser worden. Daarnaast maakt het de vaginale opening strakker. Bij een overactieve of te strakke bekkenbodem kun je last krijgen van ongewild urineverlies, moeite met uitplassen, erectieproblemen, pijn bij het vrijen, verstoppingen en zelfs (lage) rugklachten. Dus het goed kunnen opspannen als ontspannen van de bekkenbodemspieren zijn beide even belangrijk. 

Alles wat je wil weten over de bekkenbodem

Bekkenbodemspieren trainen

Waar zijn je bekkenbodemspieren gelegen?

Voordat je jouw kegel oefening doet, is het belangrijk om je bekkenspieren te vinden. Dit zijn de spieren die de vloer van je bekkenbodem vormen. De meest gebruikelijke manier om ze te vinden is:

  • Ga op het toilet zitten en hou je urine even in. Vind jouw bekkenspieren door je vinger in jouw vagina te plaatsen of tegen je anus en knijp je spieren samen. Je zou ze moeten voelen aanspannen en je bekkenbodem voelen omhoog komen. Ontspan en je voelt dat de bekkenbodem weer teruggaat. 

Kom in een comfortabele positie.

  • Ga plat op je rug liggen, met je armen langs je lichaam en je knieën omhoog en samen.
  • Adem in en uit ademt terwijl je elke set kegels uitvoert, in plaats van je adem in te houden. Leg een hand op je buik. Dit zal je helpen te ontspannen en het meeste uit je bekkenbodemoefeningen te halen. 

De kegeloefening

  1. Knijp je bekkenbodemspieren gedurende vijf seconden samen.
    Is vijf te lang? Probeer het dan minstens 2 à 3 seconden vol te houden.
  2. Laat je spieren gedurende tien seconden los.
    Geef jouw bekkenbodemspieren altijd een pauze van tien seconden, voordat je de oefening herhaalt. Dit geeft hen voldoende tijd om te ontspannen en spanning te vermijden.
  3. Doe deze oefening 10 keer na elkaar. Dit is dan 1 set.
  4. Herhaal deze set 3 à 4 keer, maar zeker niet meer.

Voor een volledige bekkenbodemtherapie met extra oefeningen verwijzen we je liever door naar de arts, kinesist of vroedvrouw. Om blessures te voorkomen is het beter dat een zorgverlener je helpt de oefeningen correct uit te voeren. 

Sommige vrouwen ervaren weinig effect van de oefeningen, bij anderen voorkomen de oefeningen verdere urinewegproblemen. Hou het lang genoeg vol om de veranderingen in je lichaam te voelen.Volgens de ‘National Institutes of Health’ kan je mogelijk al na 4-6 weken resultaten voelen. Zoek een manier om de oefeningen in jouw dagelijkse routine te plannen. Alleen zo houd je incontinentie op afstand. Als je stopt, zelfs na maandenlang oefenen, zullen jouw bekkenbodemklachten terugkeren. Blijf werken om die spieren in vorm te houden en wees klaar voor de toewijding. Probeer ze 's morgens,' s middags en 's avonds te doen.



Terug naar overzicht