Advies thema's
Kalknagels: wat is de oorzaak en hoe kom je er van af?
Het is niet vreemd dat een kwart van onze bevolking last heeft van kalknagels. De schimmel die de nagels aantast is zeer besmettelijk. De aandoening is in de meeste gevallen niet pijnlijk, maar het kan wel een impact hebben op je zelfvertrouwen. Stop met die onsierlijke voeten te verstoppen! Ontdek hier hoe je kalknagel kan behandelen en voorkomen.
Wat is een kalknagel of schimmelnagel?
Kalknagel is een verdikte, brokkelige en geel verkleurde nagel die vaak aangetast is door de candidaschimmel of de typische teenschimmel: dermatofyten. Velen denken hierdoor dat kalknagel een synoniem is voor ‘schimmelnagel’. Maar wist jij dat een kalknagel niet altijd geïnfecteerd is door een schimmelinfectie? Een verdikte nagel kan ook andere oorzaken hebben. Zoals: ouderdom, een verhoogde aanmaak van keratine ‘onychogryposis’, huidaandoeningen …
Bij een schimmelnagel heb je wel altijd een schimmelinfectie aan je (teen)nagels die ervoor zorgt dat je nagels er uit zien als een kalknagel. De nagel verdikt, wordt brokkelig en verkleurt.
Oorzaak schimmelnagel
Dermatofyten zijn schimmels die voornamelijk oppervlakkige infecties van huid en nagels veroorzaken. Deze schimmel krijg je als je huid of nagel lange tijd vochtig is (zoals bij zweten), kleine verwondingen (ingegroeide teennagels, nagelbijten, harde stoot op nagel, eczeem), nauw contact met andere personen of slechte hygiëne.
De candidagist leeft bij iedereen in de darm en op de huid. Wanneer deze gist het teveel naar zijn zin heeft, gaat deze een metamorfose aan van gist naar schimmel. De schimmel verzwakt het immuunsysteem en werkt een candida-infectie in de hand. Vooral in combinatie met geneesmiddelen zoals antibiotica, corticosteroïden of mensen met een verminderde weerstand (diabetes, reuma, burn-out, chemotherapie) .
Kort samengevat: Hoe vochtiger de huid, hoe beter schimmels gedijen. En het ontstaan van kalknagel en schimmelnagel wordt nog extra vergroot door beschadigde huid, verminderde weerstand en bepaalde geneesmiddelen. |
Wat zijn de symptomen van kalknagels?
Kalknagels kan je gemakkelijk herkennen aan:
- Gedeeltelijke of volledige verdikte nagel
- Een bruingele verkleuring van de nagel
- Vervorming van de nagel
- Afbrokkeling van de nagels
- Ontstoken, pijnlijke nagels
- In ernstige gevallen kan de nagel volledig loslaten
Kalknagel behandelen
Kalknagel is hardnekkig, daarom zijn therapietrouw en volharding dé sleutelwoorden. Onderbreek de behandeling zeker niet, want hierdoor verleng je het genezingsproces. Reken zeker op een 8-tal weken tot een jaar vooraleer je weer gezonde nagels hebt.
- Een antischimmel pillenkuur is de snelste manier om een vergevorderde kalknagel te behandelen. Maar helaas kunnen deze ook neveneffecten hebben, vandaar zijn deze geneesmiddelen op voorschirft.
- Een antischimmelzalf zoals Daktarin kan alleen de bovenste nagelplaat behandelen en is dus enkel zinvol bij een beginnende kalknagel.
- Een antischimmelspray of poeder kan je gebruiken om een nieuwe schimmelinfectie te vermijden en als behandeling om je voeten droog te houden. Breng de spray aan op je voeten, in je schoenen en kousen.
- Een antischimmelnagellak werkt op dezelfde manier als een zalf, maar kan je wel gerichter aanbrengen.
- Extra tip: Vijl elke week de toplaag van de nagel weg. De zalf of nagellak kan dieper in de nagel dringen.
- Thymol (wordt gewonnen uit tijm) heeft een antibacteriële, antiseptische, antivirale en schimmeldodende werking. Een watje met bijvoorbeeld Vicks Vaporub kan een beginnende schimmelnagel helpen verwijderen, maar verwacht daar niet te veel van.
- Tea tree olie, dankzij de ontsmettende eigenschappen.
- Laseren, door de warmte tijdens de laserbehandeling worden de schimmels onschadelijk gemaakt.
Tip: Wil je die bruingele verkleuring van je nagel verbergen? Met nagellak valt je kalknagel minder op. Breng eerst een laagje doorzichtige nagellak op en vervolgens het kleurtje die je mooi vindt. Doe dit enkel wanneer je kalknagel NIET besmet is met een schimmelinfectie. |
Is azijn goed voor kalknagels?
Er zijn verschillenden meningen over het behandelen van kalknagels en schimmelnagels met azijn. We weten dan schimmels niet houden van een zure omgeving. Als je last hebt van een schimmelnagel en je hebt niets anders in huis, kan je zeker eens het effect van azijn uittesten. Giet wel nooit pure azijn op je huid want dat kan brandwonden veroorzaken.
Meng 1/1 lauw water met azijn, bijvoorbeeld 250ml lauw water en 250ml azijn. Week je voeten een tiental minuten in het voetbadje. Zorg er voor dat je de besmette nagel volledig onder water staat. Deze remedie kan een beetje helpen bij een beginnende schimmelinfectie op een goed bereikbare plek.
Heb je enkel appelazijn in huis? Dan kan je de schimmelnagel aanstippen met appelazijn. Breng de appelazijn 's morgens en 's avonds aan met behulp van een wattestaafje. Blijf deze behandeling volhouden totdat de schimmelnagel volledig is uitgegroeid.
Hoe voorkom je kalknagel?
Kalknagels die met schimmelinfectie kunnen niet vanzelf genezen. Dus “voorkomen is beter dan genezen”.
- Hou de voeten steeds droog! Vocht en warmte vormen een broeihaard voor schimmels.
- Heb je vaak last van zweetvoeten? Aarzel dan niet om voetpoeder te gebruiken. Dit is in handige poederspray beschikbaar. De spray kan je zowel gebruiken op je voeten als in je schoenen en kousen om zo de transpiratie op te vangen.
- Kies passend schoeisel (niet knellend) en wissel vaak af.
- Draag propere, katoenen sokken remmen transpiratie.
- Draag slippers in zwembaden, sauna, .. kortom vochtige plaatsen.
- Beperk het gebruik van zeep, deze brengt de pH-waarde van de huid uit balans.
- Loop indien mogelijk veel op blote voeten, zodat jouw huid kan ademen.
- Hou je nagels kort.
- Werk vervormde of verdikte nagels bij met een puimsteen of vijl.
- Laat niemand anders je nagelschaar of vijl gebruiken, ontsmet ze na gebruik.
Als de kalknagel niet geneest, ga je best eens langs bij een dermatoloog om uit te zoeken wat de oorzaak is. Ben je op zoek naar een specifiek hulpmiddel om je kalknagel of schimmelnagel aan te pakken? Aarzel dan niet om onze hulp in te schakelen.