company

Hoe kan je ingegroeide haren verwijderen en voorkomen?

Elien Geschreven door Elien - - Schoonheid & Hygiëne

Je scheert of epileert met het oog op een zijdezacht resultaat. Maar soms blijven er haartjes achter in de huid. Deze ingegroeide haren zijn geen fraai zicht en kunnen bovendien ontsteken. Door de huid diepgaand te verzorgen en doordacht te ontharen, kan je ingegroeide haren voorkomen. Steekt er toch eentje de kop op? Dan vertellen wij je wanneer en hoe je ingegroeide haren moet verwijderen. 

Been scheren met scheerschuim en scheermes

Wat zijn ingegroeide haren?

Ingegroeide haren zijn haartjes die onder de huid groeien. Ze verschijnen na het ontharen: scheren, epileren, waxen … Je kan ingegroeide haren op de benen, de bikinilijn, de wangen, in de schaamstreek en onder de oksels terugvinden: typische plaatsen waar de haren wat dikker zijn. Sommige huidtypes zijn hier gevoeliger voor dan andere. Heb je krullen of kroeshaar? Dan is de kans groter dat je te maken krijgt met ingegroeide haren. 

Hoe ontstaan ingegroeide haren?

Wanneer je scheert, creëer je een scherpe rand op het einde van het haar. Aangezien je de huid strakker trekt tijdens een scheerbeurt, kan dit puntige uiteinde vervolgens in de wand van het haarzakje prikken. De uitgang van dit zakje wordt versperd en het haar kan niet langer naar buiten groeien. Bij het epileren of harsen kan je de haarwortel beschadigen, waardoor het haartje scheef groeit. Het resultaat is in beide scenario’s hetzelfde: het haar baant zich een weg onder het huidoppervlak en we spreken van een ingegroeid haar. 

Hoe ontsteken ingegroeide haren?

Bij ieder haarzakje hoort ook een talgklier die – de naam zegt het zelf – talg produceert. Maar een ingegroeid haar kan dit proces belemmeren. Het haarzakje komt onder druk te staan, wat kan uitmonden in een ontsteking. Die wordt gekenmerkt door roodheid en zwelling. Mogelijks verschijnt er een gele verkleuring en voelt de plek pijnlijk aan. 

Ingegroeide haren verwijderen

Merk je een ingegroeid haar in de schaamstreek, op de benen of onder de oksel? Hoe verleidelijk het ook is: begin er niet zelf aan te prullen. Dit kan de huid beschadigen, met littekens als gevolg. Het haartje zal uiteindelijk zelf naar buiten groeien. In de tussentijd kan je het ontharen drie tot vier weken pauzeren, totdat de huid gekalmeerd is.

Wanneer je te maken hebt met een ontstoken ingegroeid haar, kan je wel overgaan tot actie. Smeer bijvoorbeeld een ontstekingsremmende zalf. Of raadpleeg je huisarts of een schoonheidsspecialist: zij hebben de juiste kennis in huis om ingegroeide haren te verwijderen, zonder de huid te havenen. 

Ingegroeide haren voorkomen

Je kan ontstoken ingegroeide haren dus te lijf gaan, maar idealiter heb je er helemaal geen last van. Door de volgende aandachtspunten te vertalen naar je verzorgingsritueel, kan je ingegroeide haren voorkomen. Hieronder bundelen we onze beste adviezen:

  • Onthaar in functie van je huidtype
    Sommige mensen reageren het best op scheren als ontharingsmethode, anderen zijn beter af met epilatie of een ontharingscrème. Wanneer al deze werkwijzen ingegroeide haren veroorzaken, kan je opteren voor een scheerapparaat zoals een tondeuse of trimmer. Of laat de haartjes staan, al ligt dat uiteraard niet altijd voor de hand.
  • Scheer op de juiste manier
    Maak de haren goed nat en laat het scheerschuim even inwerken. De haren worden zo minder stug en zijn makkelijker te verwijderen. Span de huid niet te strak, scheer steeds met de haargroei mee en ga niet vaker dan één keer over hetzelfde stukje huid.
  • Gebruik een scherp scheermes met één scheerblad
    Scheermesjes met drie scheerbladen raden we af: je trekt eerst de haren recht, scheert ze kort en scheert ze daarna nóg dieper weg met het laatste mes. Dit kan de huid irriteren en ingegroeide haren in de hand werken. Werp botte scheermesjes meteen weg: zij zullen de haren afbreken in plaats van ze weg te scheren, wat de kans op ingegroeide haren vergroot.
  • Scheer niet te vaak
    Less is more wanneer het op scheren aankomt om ingegroeide haren te voorkomen: doe het daarom niet dagelijks.
  • Scrub regelmatig
    Dode huidcellen kunnen de poriën, waarlangs haartjes naar buiten groeien, verstoppen. Door één tot twee keer per week te scrubben, verwijder je deze dode huidcellen. Nadien geniet je van een egalere huid. Idealiter scrub je zo’n twee dagen voor de ontharingsbeurt.
  • Hydrateer je huid
    Een droge huid heeft een ongunstig effect op het aantal ingegroeide haren. Crèmes die ureum of salicylzuur bevatten, verwijderen dode huidcellen en hydrateren de huid. Smeer ook zeker na het ontharen om de poriën opnieuw te sluiten en ingegroeide haren geen kans te geven.
  • Vermijd verzorgingsproducten op basis van alcohol
    Deze schoonheidsproducten drogen de huid uit, waardoor ingegroeide haren sneller verschijnen.
  • Laat je lichaamszones permanent ontharen
    Door middel van laserontharing maak je voorgoed komaf met ongewenste haren, waardoor je ook geen last meer zal hebben van ingegroeide haren. De behandeling kan op elke lichaamszone worden toegepast.

Vraag je je af hoe je de huid optimaal hydrateert? Wij delen graag onze expertise! Lees hier de blogpost ‘How to: diepgaande hydratatie van je huid’.

Voor meer uitleg over ingegroeide haren kan je steeds vrijblijvend bij ons terecht. Stuur ons een bericht via de chatfunctie of contacteer ons via e-mail voor persoonlijk advies. 

Onze Keuze

Lichaamsverzorging voor de zeer droge, trekkerige huid

Vichy Homme Scheerschuim Anti Irritaties 200ml
Vichy Homme Scheerschuim Anti Irritaties 200ml
11,11
15,95 Adviesprijs

info
Mörser Pincet, schuine punten, verguld N°24B
Mörser Pincet, schuine punten, verguld N°24B
7,46
8,99 Adviesprijs

info
CeraVe Geconcentreerde Anti-Onzuiverheden Verzorging 40ml
CeraVe Geconcentreerde Anti-Onzuiverheden Verzorging 40ml
11,24
16,75 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht