company

Hoe kan je constipatie oplossen? Van praktische tips, tot medicatie.

Julie Geschreven door Julie - - Welzijn & Gezondheid

Vaak beschouwen we een vlot toiletbezoek als vanzelfsprekend … totdat dit plots moeizaam verloopt. Obstipatie is enorm vervelend en kan flink wat hinder teweegbrengen. Hoe kan je constipatie oplossen? Enerzijds kan je zelf een aantal stappen zetten, zoals anders eten en voldoende bewegen. Anderzijds kan je medicatie tegen constipatie aanwenden. Alle mogelijkheden worden uitgebreid behandeld in deze blogpost! 

Constipatie oplossen

Wat is constipatie?

Je kampt met constipatie wanneer je minder dan drie keer per week ontlasting hebt. Synoniemen hiervoor zijn obstipatie en verstopping. De stoelgang blijft langer in het lichaam, waardoor hij een droge en harde structuur krijgt. Bijgevolg kan het persen tijdens een toiletbezoek pijn veroorzaken. Daarnaast kan constipatie gepaard gaan met zowel buikpijn als -krampen.

Is je stoelgang niet hard, maar net waterig en dun? Diarree is het tegenovergestelde van obstipatie, maar ook deze kwaal kan je verhelpen. Meer hierover lees je in onze blogpost ‘Wat eten bij diarree? Zo ben je snel van de klachten verlost’.

Wat zijn de constipatie oorzaken?

Verstopping duikt natuurlijk niet uit het niets op. Verschillende redenen kunnen aan de grondslag liggen. Hieronder sommen we de meest courante oorzaken van constipatie op:

  • Te weinig drinken
  • Onvoldoende vezels eten
  • Te weinig bewegen
  • Stoelgang ophouden
  • Aanleg: bij sommige mensen werken de darmen trager
  • Foutief gebruik van de bekkenbodemspieren
  • Medicatie met een verstoppende werking: kalmerende middelen, bepaalde pijnstillers, maagzuurremmers …
  • Ziekte: diabetes, Parkinson, depressie …

Hoe kan je constipatie oplossen?

Eén ding is zeker: je wil zo snel mogelijk de constipatie oplossen. Daarvoor hoef je niet meteen naar geneesmiddelen te grijpen, want er zijn ook allerlei pistes die je zelf kan bewandelen om komaf te maken met de klachten. Dit zijn onze beste adviezen bij verstopping:

  • Voldoende drinken
    Mik op minstens twee liter water per dag. Wanneer dit in de darm belandt, maak het de stoelgang vloeibaarder. Wissel gerust af met een kopje thee. Alcohol en koffie daarentegen zijn uit den boze: zij zorgen er namelijk voor dat je nog meer vocht verliest.
  • Onoplosbare vezels eten
    Zij houden vocht vast in de darm en zorgen ervoor dat hij beter beweegt, zodat de ontlasting zachter wordt. Je vindt onoplosbare vezels in volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten en aardappelen. Dertig gram vezels per dag is een haalbare richtlijn.
  • Kauw goed
    Eet steeds op een rustig tempo en kauw voldoende. Zo vermijd je dat de darmen grote stukken voedsel moeten verwerken. Dit komt de spijsvertering alleen maar ten goede.
  • Bewegen
    Door te sporten, geef je de darmen een boost en komt de ontlasting beter op gang. Probeer daarom dagelijks een halfuur te bewegen: wandelen, lopen, fietsen, zwemmen …
  • Je toiletbezoek niet uitstellen
    Voel je de neiging om naar het toilet te gaan? Negeer de drang niet: hoe langer de stoelgang in het lichaam blijft, hoe droger en harder hij wordt. Als je de prikkel meermaals onbeantwoord laat, zal je op termijn ook minder goed aanvoelen dat je naar het toilet moet.
  • De darmen trainen
    Dat doe je bijvoorbeeld door vaste ontlastingsmomenten in te plannen. Of rep je meteen naar het kleinste kamertje nadat je vezels gegeten hebt. Na verloop van tijd kan het toiletbezoek vlotter verlopen.
  • De bekkenbodemspieren oefenen
    Deze spiergroep zorgt ervoor dat we de ontlasting kunnen ophouden of naar buiten stuwen. Wanneer je deze spieren te veel of op het foute moment aanspant, kan je last krijgen van obstipatie. Aan de hand van oefeningen helpt een bekkenbodemfysiotherapeut je om deze spiergroep op een correcte manier te hanteren.

Wanneer de obstipatie te wijten is aan medicijngebruik, bespreek je dit best met je huisarts. Mogelijks kan hij een alternatief naar voren schuiven dat geen verstopping teweegbrengt.

Medicatie tegen constipatie

Verdwijnen de klachten niet na het volgen van de bovenstaande tips? Wanneer de verstopping minstens twee weken duurt, stap je naar de huisarts. Die kan laxeermiddelen voorstellen die de constipatie oplossen. We doen de mogelijkheden hieronder uit de doeken. Neem echter nooit laxeermiddelen op eigen initiatief, maar ga steeds te rade bij je huisdokter of (online) apotheker.

Goed om te weten: alle onderstaande laxeermiddelen kunnen winderigheid, darmkrampen en dehydratatie als bijwerkingen veroorzaken. Daarom is het cruciaal dat je voldoende drinkt wanneer je deze medicatie tegen constipatie gebruikt.

 

Osmotische laxeermiddelen

Osmotische laxeermiddelen trekt water aan en houdt het vast in de dikke darm. Het gevolg? De stoelgang wordt minder hard, de darmprikkel wordt op natuurlijke wijze in gang gezet en het toiletbezoek verloopt makkelijker.

Stimulerende laxeermiddelen

Stimulerende laxeermiddelen werken in op de zenuwen van de dikke darm, zodat de spieren regelmatiger samentrekken. Zo verplaatst de ontlasting zich sneller naar de anus. Er is echter ook een nadeel verbonden aan deze medicatie tegen constipatie. De darm wordt geprikkeld door het laxeermiddel en de natuurlijke darmprikkel komt er niet aan te pas. Dit kan de darm op termijn afhankelijk maken. Daarom wordt er in eerste instantie gepleit voor osmotische laxeermiddelen.

Zwelmiddelen

Zwelmiddelen houden water vast, zodat de ontlasting een zachtere consistentie krijgt. Daarnaast neemt de stoelgang toe in volume, wat de spierwerking van de darm stimuleert. Drink je onvoldoende water tijdens deze behandeling? Dan kunnen de klachten van constipatie verergeren. Belangrijk om in het achterhoofd te houden!

Wil je constipatie oplossen op een effectieve manier? Onze experts delen met plezier persoonlijk advies en praktische tips. Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen!

Onze Keuze
Fibion Poeder Sojavezels Voor Darmwerking 320g
Fibion Poeder Sojavezels Voor Darmwerking 320g
26,22
26,95 Adviesprijs

info

Voedingssupplement bij een vertraagde darmwerking en constipatie

Ortis Vruchten & Vezels Forte 24 Tabletten
Ortis Vruchten & Vezels Forte 24 Tabletten
10,31
15,50 Adviesprijs

info
Nan Care Fibers GOS/FOS Baby Poeder 20 x 2.2g
Nan Care Fibers GOS/FOS Baby Poeder 20 x 2.2g
14,67
16,98 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Grünwalder Nr1 100 Kruidentabletten Nieuwe Formule
Grünwalder Nr1 100 Kruidentabletten Nieuwe Formule
24,01
24,95 Adviesprijs

info

Voedingssupplement met snel laxerend effect bij tijdelijke constipatie

Dulcosoft Poeder voor Drank 20 Zakjes
Dulcosoft Poeder voor Drank 20 Zakjes
15,99
17,72 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Fit-O-Trans Forte Nutritic 30 Tabletten
Fit-O-Trans Forte Nutritic 30 Tabletten
10,17
10,45 Adviesprijs

info

Kruidensupplement om de darmtransit te bevorderen



Terug naar overzicht