Advies thema's
Heb je symptomen van een maagontsteking of maagzweer? Dit zijn de verschillen!
We kampen allemaal wel eens met buikpijn. Een vervelende buikgriep, constipatie, te veel eten tijdens een familiefeest, stress … Stuk voor stuk mogelijke oorzaken. Komen de klachten in combinatie met misselijkheid, een opgeblazen gevoel en zure oprispingen? Dan ervaar je mogelijks de symptomen van een maagontsteking of -zweer. In deze blogpost gidsen we je van de oorzaken, over de signalen, naar manieren om een maagontsteking of maagzweer te behandelen.
Inhoudstafel
Hoe werkt de maag?
We starten met een korte introductie van de maag. Dit orgaan speelt een doorslaggevende rol in de voedselvertering. Haar wand bestaat uit drie lagen: de spierlaag, de bindweefsellaag en de slijmvlieslaag. Die laatste staat in voor de productie van maagsap, een stof die grote voedseldeeltjes afbreekt. Daarnaast beschermt het slijmvlies de maagwand tegen de inwerking van bijtend maagzuur (een onderdeel van het maagsap).
Wat is een maagontsteking?
Een maagontsteking, ook wel gastritis genoemd, wijst op een ontsteking van dat maagslijmvlies. De ontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn. Een acute maagontsteking geneest vaak spontaan. Bij een chronische maagontsteking daarentegen is de schade onherstelbaar en ervaar je geregeld opstoten. De klachten kunnen verergeren onder invloed van stress, angst, vermoeidheid, slechte nachtrust … Stuk voor stuk factoren die de zuurproductie in de maag omhoogstuwen.
Bij een chronische maagontsteking wordt het maagslijmvlies dunner en wordt er minder maagsap geproduceerd dan normaal. Het maagsap bevat naast het bijtend maagzuur ook spijsverteringsenzymen en de intrinsieke factor. Die factor is van essentieel belang voor de opname van vitamine B12 uit je voeding.
Het lichaam neemt vitamine B12 op uit vlees, vis, schelpdieren, gevogelte, eieren en zuivelproducten. Een tekort leidt tot verschillende gezondheidsklachten. We vertellen je meer in onze blog ‘Waar zit vitamine B12 in?’.
Wat is een maagzweer?
Wanneer er een klein wondje verschijnt in het maagslijmvlies van de wand of het eerste stukje van de dunne darm, spreken we van een maagzweer. Dit uit zich als een scherpe pijn in de bovenbuik. Is de maagzweer zo erg dat er een gaatje in de maagwand zelf ontstaat? Dan kamp je met een maagperforatie. Het maagzuur kan in de buikholte lopen, wat felle pijn teweegbrengt.
Oorzaken van een maagontsteking of maagzweer
Zowel een maagontsteking als een maagzweer kunnen te wijten zijn aan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (zoals ontstekingsremmers) of de bacterie Helicobacter pylori. Doorgaans overleven bacteriën niet in de zure maag, maar Helicobacter pylori is een uitzondering op deze regel. Wanneer hij zich nestelt in het maagslijmvlies, kan hij daar schade toebrengen. Zeker mensen met een zwak immuunsysteem of een auto-immuunziekte dienen hier alert voor te zijn: bij hen nemen bacteriën makkelijker de bovenhand. Daarnaast kan een acute maagontsteking ook veroorzaakt worden door een virus (bijvoorbeeld bij buikgriep) en overmatig alcoholgebruik.
Wat zijn de symptomen van een maagontsteking of maagzweer?
De symptomen van een maagontsteking en een maagzweer zijn vrij gelijkaardig. Dit zijn de meest courante signalen:
- Brandend gevoel in de maagstreek
- Opgeblazen gevoel
- Zure oprispingen
- Verminderde eetlust
- Misselijkheid en overgeven
Er is echter één belangrijk verschil in de symptomen van een maagontsteking en een maagzweer. Wanneer je kampt met een ontsteking, neemt de pijn toe terwijl je eet. Bij een maagzweer daarentegen vermindert de pijn tijdens de maaltijd, maar flakkert hij ’s nachts weer op.
Houden de symptomen van een maagontsteking of -zweer langer dan twee weken aan? Neemt de pijn toe in intensiteit of geef je bloed over? Raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts. |
Wat te doen bij een maagontsteking of maagzweer?
Een acute maagontsteking verdwijnt meestal vanzelf. Eventueel kan je huisarts bepaalde geneesmiddelen voorschrijven die het herstelproces versnellen. Ook bij een chronische maagontsteking of een maagzweer kan dit van pas komen om de klachten te verminderen. Daarnaast zijn er enkele handelingen die je zelf kan stellen om de hinder te verlichten en het risico op latere ontstekingen of zweren te verkleinen. Lees hieronder de meest effectieve manieren om een maagontsteking of maagzweer te behandelen.
-
Volg een antibioticakuur
Wanneer een bacterie aan de basis van de maagontsteking of -zweer ligt, start de arts doorgaans een antibioticakuur op. -
Gebruik specifieke medicatie voor de maag
Maagzuurremmers zetten een rem op de productie van het maagzuur. Maagbinders neutraliseren dan weer de maaginhoud, waardoor hij minder zuur wordt. Mogelijks ondervind je nadien minder hinder van de maagontsteking of -zweer. -
Pas je medicatie aan
Een maagontsteking of -zweer kan het resultaat zijn van ontstekingsremmers. In dat geval stop je hier best mee. Je kan bijvoorbeeld opteren voor geneesmiddelen op basis van paracetamol. Overleg dit steeds met je huisarts of (online) apotheker. -
Eet regelmatig en rustig
Eet bijvoorbeeld drie licht verteerbare maaltijden en drie tussendoortjes per dag. Liever zes kleine maaltijden? Tuurlijk, elk lichaam is anders. Belangrijk is wel dat je geen maaltijden overslaat, rustig eet en steeds goed kauwt. -
Pas je voedingspatroon aan
Citrusvruchten, koolzuurhoudende dranken, vette voeding en sterk gekruide maaltijden laat je beter links liggen. Zij kunnen maagklachten uitlokken of verergeren. -
Pas op met bepaalde dranken
We adviseren om te stoppen met alcohol, en cafeïne zoveel mogelijk te vermijden. -
Vermijd stress en beweeg geregeld
Probeer voldoende te ontspannen, want stress kan maagklachten in de hand werken. Lichaamsbeweging kan je hierbij helpen.
Wil je meer inzicht in de symptomen van een maagontsteking? Kan je extra advies gebruiken om je levensstijl bij te sturen? Onze specialisten maken er hun missie van om jou te helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.