Advies thema's
Eczeem, een onschuldige huidaandoening?
Eczeem is een overkoepelende benaming waarbij de huid ontstoken raakt. Bij deze veelvoorkomende huidaandoening heb je vooral last van rode en jeukende plekken op je huid. Wat lokt die ontstekingsreactie uit? En wat kan je doen tegen eczeem?
Wat is eczeem
Eczeem, ook wel gekend als dermatitis, is een overkoepelende naam voor een huidaandoening waarbij de huid gaat ontsteken. Doordat er tal van uitlokkingsfactoren zijn, wordt eczeem in verschillende vormen opgesplitst.
Is eczeem besmettelijk?
Aangezien eczeem een ontstekingsreactie is van je eigen lichaam is deze huidaandoening niet besmettelijk. Je kan dus niet besmet raken door de eczema plek aan te raken of in hetzelfde zwembad te zwemmen.
Hoe ziet eczeem eruit?
Eczeem laat zich kenmerken door verschillende verschijnselen die tegelijk of na elkaar kunnen voorkomen. De meest voorkomende symptomen zijn rode, gezwollen, schilferende plekken met een branderig en jeukend gevoel.
Bij droog eczeem kan de rode en schilferige huid gaan barsten met pijnlijke kloven als gevolg.
Bij nat eczeem zie je ook met vocht gevulde blaasjes of puistjes verschijnen. Als de blaasjes opengaan kan je last hebben van natte, plakkerige eczeem en wondjes.
De huiduitslag komt voor in golven waarbij er periodes zijn dat je het eczeem onder controle hebt en periodes waar je veel last hebt van de symptomen.
Eczeem kan op verschillende plekken op je lichaam voorkomen. De handen, voeten, hoofdhuid en het gezicht zijn de gevoeligste locaties. In het gezicht is het voornamelijk rond de mond en de ogen dat je eczeem krijgt. Maar ook op andere lichaamsdelen kan je huiduitslag krijgen zoals je oor, elleboog, oksel, armen, lies, rug …
Eczeem vaststellen
Soms is het moeilijk om zeker te weten welke soort eczeem je hebt. Eczeem kan je ook verwarren met een droge huid of een schimmelinfectie. Twijfel je over de symptomen? Om zeker te zijn, laat je best jouw plekjes nakijken door je huisarts of een dermatoloog. De dermatoloog kan een prik- of plaktest doen om de allergische stof die eczeem veroorzaakt op te sporen.
Oorzaken eczeem
Hoe krijg je nu eczeem? Bij eczeem reageert je lichaam overgevoelig op bepaalde prikkels uit je omgeving. Deze overgevoeligheidsreactie is erfelijk en wordt uitgelokt door een specifieke stof. De uitlokkingsfactoren waarop je lichaam reageert, kunnen allergisch of niet-allergisch zijn.
Je lichaam kan allergisch reageren op bepaalde stoffen zoals: huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, stuifmeel van grassen en bomen, voedingsstoffen, nikkel, latex, parfum, bewaarmiddelen …
Bij niet-allergische reacties wordt eczeem uitgelokt door een droge huid, warmte, koude, zonlicht, wollen kledij, stress, vocht zoals transpiratie …
Verschillende soorten eczeem
Afhankelijk van het soort eczeem, kan eczema van korte duur zijn (acuut) of lange tijd aanhouden (chronisch).
- Atopische eczeem, ook gekend als dauwworm of constitutioneel eczeem is de meest voorkomende vorm. Het is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Deze vorm is erfelijk bepaald en ontstaat vaak al op kinderleeftijd. Je huid heeft een zwakkere huidbarrière, waardoor ze droog, schraal en gemakkelijk geïrriteerd raakt. Daarnaast heb je een aanleg om overgevoelig te reageren op bepaalde stoffen uit de omgeving. Atopie gaat gepaard met een droge huid die schilfert en jeukt.
- Contacteczeem ontstaat door een allergische reactie op een bepaald product. Dit kan een nieuw product zijn of een product dat je al jarenlang gebruikt. Je kan zelf testen wel product eczeem uitlokt of een priktest laten uitvoeren. Een voorbeeld van contacteczeem is het kapperseczeem.
- Seborroïsche eczeem of vettig eczeem laat zich kenmerken door geelwitte schilfers en roodheid. Deze vorm wordt veroorzaakt doordat de huid te veel talg aanmaakt, waarin gisten gaan overgroeien en de huid irriteren. Het komt vooral terug als je stress ervaart. Je ziet deze vorm vaak op de hoofdhuid, tussen de wenkbrauwen, in de oren en op de neus. Naast een hormoonzalf kunnen een specifieke shampoo, gel of lotion die gisten en schimmels bestrijden je seborroïsche eczeem helpen behandelen.
- Zwemmerseczeem is geen eczeem, maar een schimmelinfectie. Het is de meest gekende voetschimmel. Deze voetschimmel is gekend als zwemmerseczeem of atletische voet doordat men vaak besmet raakt na het zwemmen.
- Hypostatisch eczeem ontstaat door spataderen in de benen. Je ziet blauwige verkleuringen, veel spataders en oedeem (vochtophoping) aan de onderbenen en rond de enkels. Bij deze vorm zal je waarschijnlijk een spataderonderzoek krijgen.
De meest voorkomende oorzaken van eczeem bij baby en kind zijn een droge huid, atopisch eczeem en niet-allergische reacties zoals luiereczeem.
Eczeem Behandeling
De eerste behandeling bestaat uit een crème of zalf die je huid verzacht, beschermt en de jeuk vermindert. Smeer je huid zeker tweemaal per dag in. Je mag zeker ook vaker smeren. Tip bij handeczeem: de hydraterende crème kan beter intrekken in je huid. En je laat geen vette plekken achter als je iets aanraakt.
Als dit niet voldoende is, kan je arts een hormonenzalf (crème op basis van corticosteroïden) voorschrijven. Corticosteroïden zalven en crèmes remmen de ontsteking, stillen de jeuk, verminderen schilfering en zwelling. Hierdoor zal je huid zich herstellen, soepeler worden en er beter gaan uitzien. Bij extreme eczeem wordt de crème ’s morgens aangeraden en de zalf ’s avonds. Gebruik deze producten enkel als je jouw eczeem niet onder controle krijgt. De hormonen die gebruikt worden, zijn ingedeeld in verschillende sterktes:
- Een zwak werkzaam corticosteroïde wordt voorgeschreven als een vette crème of zalf onvoldoende helpt.
- Matig tot sterke werkzame corticosteroïde worden voorgeschreven als de zwak werkzame hormonenzalf niet voldoende werkt.
- Zeer sterke hormonenzalf of -crème worden voorgeschreven als andere corticosteroïden onvoldoende effect hebben.
Bij bepaalde vormen van eczeem kan je arts opteren om: een antibioticum bij een infectie voor te schrijven, een antihistaminicum bij jeuk of ontstekingsremmer bij hevige zwelling. Ook lichttherapie kan bij sommige vormen van eczeem helpen.
Wat kan je zelf doen tegen eczeem?
Eczeem kan je niet echt genezen. Er gaan periodes zijn waar je jouw eczeem onder controle hebt en periodes van hevige eczeemaanvallen. Je levensstijl aanpassen met een aantal tips kan het aantal aanvallen gelukkig wel beperken.
- Krab niet aan je eczeem, je zal alleen maar meer jeuk krijgen en je huid kan infecteren. Probeer je gedachten te verzetten of gebruik een krabstick. Knip je nagels kort.
- Voorkom dat je huid uitdroogt. Douchen of baden doe je best maximum 3 keer per week, met een temperatuur van ongeveer 37°C en maximum 5 minuten. Gebruik een doucheolie of badolie in plaats van zeep of badschuim. Hydrateer je huid na het wassen meteen met een vette crème of zalf.
- Draag katoenen, losse kledij. Warmte, wrijving en wol kunnen je huid irriteren en eczeem uitlokken.
- Vermijd de stoffen waaraan je allergisch bent. Dit kan je door het dragen van nitril handschoenen, mondmasker, veranderen van job …
Wil je nog meer informatie? Ben je op zoek naar een specifiek gamma voor jouw eczeem of voor de eczeem van je baby? Wij staan voor je klaar. Contacteer ons via mail of chatbox.