company

De beste tips om zonneallergie te behandelen

Julie Geschreven door Julie - - Schoonheid & Hygiëne

Begeef jij je bij de eerste zonnestralen liefst zo snel mogelijk naar buiten? Dat begrijpen we goed! Maar wanneer je nadien met zonne-uitslag kampt, is dat allesbehalve aangenaam. Hoe ga je de jeuk te lijf? Hoe stimuleer je het genezingsproces? Wij delen graag onze beste tips om zonneallergie te behandelen.

De beste tips om zonneallergie te behandelen

Wat is zonneallergie?

Bij zonneallergie of zonne-uitslag reageert het immuunsysteem bijzonder fel op uv-straling van de zon. Dit uit zich vervolgens in jeukende huiduitslag op de lichaamsdelen die in aanraking kwamen met het zonlicht. Hoe langer de blootstelling, hoe heviger de klachten. Zonneallergie is compleet ongevaarlijk en de symptomen verdwijnen na enkele dagen als sneeuw voor de zon, maar de aandoening kan wel vervelend zijn. Zo’n 10 % van de mensen in België en Nederland kampt met zonneallergie.

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

De symptomen van zonneallergie steken na enkele uren of dagen de kop op. Zonne-uitslag wordt gekenmerkt door rode bultjes, blaasjes of vlekjes op de huid die jeuk veroorzaken. Bovendien kan de huid op deze plaatsen warm of branderig aanvoelen. Meestal doen de verschijnselen zich voor op het gelaat, het decolleté, de handen, de onderarmen en -benen.

Zonneallergie of zonnebrand? In tegenstelling tot zonneallergie kan zonnebrand zich bij elk individu ontwikkelen. Wanneer je te lang in de zon vertoeft, wordt de huid warm en rood door de grote dosis uv-straling. De symptomen zijn al snel zichtbaar, terwijl er bij zonneallergie eerst enkele uren of dagen verstrijken. Nadien zal de huid langzaamaan vervellen.

Zowel zonneallergie als zonnebrand kan voor flink wat hinder zorgen. Lees zeker onze blogpost ‘Verbrand door de zon, wat nu?’ voor de beste tips om zonverbranding te verzorgen.

Wanneer treedt zonneallergie op?

Zonneallergie treft vooral jonge vrouwen. Mensen met een licht huidtype zijn vatbaarder, aangezien hun huid minder pigment bevat. Daarnaast zijn zowel een genetische aanleg (wanneer de aandoening vaker in de familie voorkomt) en huidziektes zoals eczeem risicofactoren. Met de leeftijd kunnen de klachten wel afnemen. Ten slotte kunnen de volgende stoffen in combinatie met zonlicht een allergische reactie teweegbrengen:

  • Planten, kruiden en fruit: brandnetel, berenklauw, dille, peterselie, vijgen, citrusvruchten …
  • Medicijnen: specifieke antibiotica, ontstekingsremmers, antidepressiva …
  • Cosmetica op basis van vitamine A-zuur, salicyzuur …
  • Parfums met muskus of sandelhout, zonnebrandcrème, zeep …

Zonneallergie wordt al snel geassocieerd met de zomer, maar laat zich eerder opmerken tijdens andere seizoenen. De aandoening ontstaat voornamelijk wanneer de huid (nog) niet gewend is aan de zon: bijvoorbeeld op de eerste zonnige lentedagen of tijdens een zonvakantie in de winter. Kwam je niet rechtstreeks in contact met zonlicht, maar enkel achter glas? Zelfs dan kunnen de symptomen van zonneallergie zich manifesteren. 

Hoe kan je zonneallergie voorkomen?

Word je snel geconfronteerd met zonne-uitslag tijdens het voorjaar? Wanneer je je hiervan bewust bent, kan je doordachte stappen zetten om zonneallergie te voorkomen.

  • Bereid je huid voor
    Vertrek je binnenkort op zonvakantie? Laat je huid geleidelijk wennen aan de zon, zo’n twintig minuten per dag. Je maakt meer pigment aan en krijgt een dikkere huid, waardoor je beter beschermd bent tegen uv-licht. Ook lichttherapie kan hiervoor aangewend worden.
  • Vermijd de zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur
    Blijf binnen wanneer de zon op haar sterkst is, zodat zonneallergie geen kans krijgt.
  • Beweeg zoveel mogelijk
    Begeef je je toch in de zon? Het effect van de zon is kleiner wanneer je beweegt, dan wanneer je stilzit of -ligt.
  • Smeer je goed in
    Zonnebrandcrème is een must wanneer je de zon opzoekt! Haal een crème met factor 50 in huis, smeer een halfuur op voorhand een royale laag op je lichaam en wrijf goed uit, tot net onder de randen van je kledij. Herhaal dit minstens elke twee uur.
  • Draag een hoed en een zonnebril
    Zo kan je je gezicht, ogen en hoofdhuid optimaal beschermen.
  • Kies voor katoen of linnen
    Katoen en linnen zijn luchtige stoffen, waarmee je de huid kan afschermen van direct zonlicht zonder té warm te krijgen. Opgelet: smeer je nog steeds in, want zonnestralen kunnen lichtjes door dun geweven stoffen dringen.
  • Probeer supplementen
    Je kan supplementen slikken om zonneallergie te beperken. Ze bevatten veel antioxidanten, maar de effectiviteit van deze piste is nog niet wetenschappelijk bewezen. 

Hoe kan je zonneallergie behandelen?

Wanneer je last hebt van zonneallergie, raden we aan om niet te krabben en de zon even te mijden, tot de symptomen verdwenen zijn. Doe je dat niet, dan kunnen de klachten heropflakkeren. De uitslag verdwijnt vanzelf, maar er zijn ook enkele middelen verkrijgbaar om zonneallergie te behandelen.

Je kan een kalmerende crème smeren of een antihistaminicum slikken tegen de jeuk. Ook ontstekingsremmende zalf behoort tot de mogelijkheden. Krijg je de allergie niet onder controle? Raadpleeg dan de huisarts of dermatoloog. In ernstige gevallen kan geopteerd worden voor corticosteroïdpillen. Houd er wel rekening mee dat producten op basis van corticosteroïden fototoxisch zijn: zij kunnen reageren op de zon, waardoor de huid begint te zwellen. Daarom is het beter om deze geneesmiddelen enkel voor het slapengaan in te nemen. Ten slotte kunnen antimalariatabletten zonneallergie behandelen, maar ook enkel bij hevige klachten.

Meer weten over de juiste manier om zonneallergie te behandelen? Op zoek naar een verzachtende zonneallergie crème? Onze specialisten ondersteunen je met deskundige raad en daad! 

Heliocare Oral 60 Capsules
Heliocare Oral 60 Capsules
31,22
33,00 Adviesprijs

info
Galderma Actinica Lotion SPF50+ 80g
Galderma Actinica Lotion SPF50+ 80g
17,72
27,20 Adviesprijs

info
Calmiderm Crème 40g
Calmiderm Crème 40g
6,05
9,95 Adviesprijs

info
Fenigel 30g
Fenigel 30g
6,33
8,75 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Eucerin Sun PLE Protect Gel-Crème Gezicht en Lichaam SPF50+ 150ml
Eucerin Sun PLE Protect Gel-Crème Gezicht en Lichaam SPF50+ 150ml
16,54
28,95 Adviesprijs

info

Zonnecrème voor de zongevoelige huid

Isdin Eryfotona AK-fluid Zonnebescherming SPF100+ 50ml
Isdin Eryfotona AK-fluid Zonnebescherming SPF100+ 50ml
26,89
39,50 Adviesprijs

info
Oenobiol Solaire Intensif Gevoelige Huid 30 Cap
Oenobiol Solaire Intensif Gevoelige Huid 30 Cap
26,18
26,90 Adviesprijs

info
Heliocare Ultra-d Pot Caps 30 Cfr 4600938
Heliocare Ultra-d Pot Caps 30 Cfr 4600938
31,56
35,00 Adviesprijs

info
Bepanthen Eczema Anti-jeuk Crème Zonder Cortisone 50g
Bepanthen Eczema Anti-jeuk Crème Zonder Cortisone 50g
20,14
22,95 Adviesprijs

info
Eucerin UltraSensitive Kalmerende Crème Droge Huid 50ml
Eucerin UltraSensitive Kalmerende Crème Droge Huid 50ml
14,97
24,95 Adviesprijs

info
Purigel Anti-jeuk 50ml + 20% Gratis
Purigel Anti-jeuk 50ml + 20% Gratis
8,36
10,45 Adviesprijs

info
Skabio Creme Tube Alu 50g
Skabio Creme Tube Alu 50g
11,37
12,96 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht