company

Calciumtekort, geen reden om van je melk te zijn

Julie Geschreven door Julie - - Vitamines & Voedingssupplementen

Heb je als kind wel eens gehoord dat je genoeg melk moest drinken om sterke botten te krijgen? Dan hadden je ouders het helemaal bij het rechte eind. Zuivelproducten zijn namelijk rijk aan calcium, een mineraal waar het lichaam niet zonder kan. Kamp je toch met een calciumtekort? Geen reden om van je melk te zijn: je kan je calciumwaarden makkelijk weer opkrikken. In deze blogpost komt het thema uitgebreid aan bod: van de symptomen, tot mogelijke oplossingen. 

calcium in voeding

Wat is calcium?

Calcium is één van de belangrijkste mineralen voor ons lichaam. De voornaamste functie? Het draagt bij tot de opbouw en het onderhoud van zowel de botten als het gebit. Daarnaast speelt calcium een belangrijke rol in de bloedstolling, de spijsvertering, de goede werking van de zenuwen en de spieren, en het transport van andere mineralen (natrium, kalium, magnesium …). Het lichaam kan zelf geen calcium aanmaken. Daarom wenden we ons tot voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, groene bladgroenten (boerenkool, spinazie …), noten en peulvruchten. 

Hoeveel calcium heb je nodig?

Volwassenen hebben dagelijks zo’n 950 milligram calcium nodig. Dit kan je vergelijken met een viertal glazen melk. Wie ouder is dan 70, mag een hogere dosis van 1.200 milligram per dag nastreven. Op latere leeftijd wordt calcium namelijk minder goed opgenomen door de darmen. Bij een tekort worden de botten brozer en kan er op lange termijn botontkalking of osteoporose optreden. Dit betekent dat er meer bot afgebroken wordt dan opgebouwd, waardoor botten sneller kunnen breken. Deze aandoening komt vooral voor bij vrouwen.

Ben je veganist? Dan heb je meer kans om een calciumtekort te ervaren, aangezien je geen zuivelproducten consumeert. Extra aandacht besteden aan je voedingspatroon, wordt sterk aanbevolen. 

Wat zijn de calciumtekort symptomen?

Een calciumtekort wordt ook wel hypocalciëmie genoemd. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, zijn witte vlekjes op de nagels geen symptoom hiervan. Welke signalen wijzen dan wel op een calciumtekort? We sommen ze hieronder op:

  • Vermoeidheid
  • Droge huid
  • Broze nagels
  • Tintelingen in de mond, vingers of tenen
  • Gevoelige tanden, geïrriteerd tandvlees
  • Spierpijn en -krampen
  • Pijnlijke of zwakkere botten
  • Hartritmestoornissen

Het kan een tijdje duren voordat de calciumtekort symptomen zich manifesteren. Wanneer je ze herkent, kan je je huisarts raadplegen voor een bloedonderzoek. Zo kan hij tot op het bot uitzoeken of je effectief kampt met een tekort aan calcium. 

Oorzaken van een calciumtekort

Een calciumtekort kan optreden omwille van een traag werkende schildklier. Zij kan aan efficiëntie inboeten door een operatie, een auto-immuunziekte, een genetische aandoening … Een tweede mogelijke oorzaak is een vitamine D-tekort. Vitamine D garandeert namelijk dat calcium vlot opgenomen wordt door de darmen. Maar in de winter – wanneer er weinig zonlicht is – kampen veel mensen met een tekort aan vitamine D. Dit kan vervolgens een calciumtekort in de hand werken. Ten slotte kunnen slecht functionerende nieren aan de basis liggen. Ook in dat geval wordt calcium niet goed opgenomen en gaat een grote hoeveelheid verloren.

Hoe weet je of je te maken hebt met een vitamine D-tekort? Wij helpen je om de signalen te herkennen in onze blog ‘De symptomen van een vitamine D-tekort in een notendop’.

Hoe kan je een calciumtekort aanvullen?

Zijn je calciumwaarden te laag? Dan zijn er verschillende manieren om dit tekort aan te pakken: van voeding boordevol calcium, tot calciumtabletten. Een overzicht!

  • Consumeer calciumrijke voeding
    Vooral zuivelproducten (melk, kaas, yoghurt …) zijn een uitstekende bron van calcium.
  • Waak over je vitamine D-waarden
    Vitamine D stimuleert de opname van calcium. Breng dus elke dag minstens 15 minuten door in de zon (maar smeer je zeker in tijdens de lente- en zomermaanden). Daarnaast kan je voedingsproducten consumeren die rijk zijn aan vitamine D zoals vlees, vette vis, eieren en zuivelproducten.
  • Neem calciumtabletten
    Pure calcium wordt doorgaans niet aanbevolen bij een calciumtekort. Gebruikelijker zijn calciumtabletten die eveneens vitamine D en/of magnesium bevatten, wat de opname alleen maar ten goede komt. Bespreek dit eerst met je huisarts, voordat je calciumsupplementen in huis haalt.
  • Vermijd bepaalde dranken
    Alcohol en cafeïne zorgen ervoor dat je meer calcium verliest, die vervolgens afgevoerd wordt via de urine. Reden te meer om dranken zoals wijn, bier, koffie en cola zoveel mogelijk te mijden.

Kan je ook te veel calcium hebben?

Geen zorgen: je loopt weinig risico om een teveel aan calcium te ontwikkelen. De bovengrens die je best respecteert, ligt op 2.500 milligram per dag. Om die te overschrijden, moet je dagelijks minstens twee liter melk drinken. Een te grote dosis calcium herken je aan symptomen zoals constipatie, maag- en darmklachten. Daarnaast verstoort het de opname van andere essentiële mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en fosfor. Ook op lange termijn houdt een teveel aan calcium risico’s in: enerzijds kunnen er nierstenen gevormd worden, anderzijds kan er verkalking van de nieren en bloedvatwanden optreden.

Op zoek naar de juiste calciumtabletten om een einde te maken aan je calciumtekort? Wij hebben een ruim assortiment en adviseren je graag bij je keuze. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Calcium-D EG Forte 1000mg/800IE Citroensmaak 90 Kauwtabletten
Calcium-D EG Forte 1000mg/800IE Citroensmaak 90 Kauwtabletten
26,59
36,50 Adviesprijs

info
BariNutrics Calciumcitraat Kerssmaak 90 Kauwtabletten
BariNutrics Calciumcitraat Kerssmaak 90 Kauwtabletten
27,79
28,95 Adviesprijs

info
Fytostar Ca Complex Forte Tabl 60
Fytostar Ca Complex Forte Tabl 60
10,63
11,95 Adviesprijs

info
CalxPlus Sinaasappelsmaak 60 Kauwtabletten
CalxPlus Sinaasappelsmaak 60 Kauwtabletten
23,54
26,44 Adviesprijs

info
CalxPlus Vitamine D 60 Capsules
CalxPlus Vitamine D 60 Capsules
23,86
26,44 Adviesprijs

info


Terug naar overzicht