company

Bruine vlekken op je huid. Hoe krijg je ze?

Jolien Geschreven door Jolien - - Schoonheid & Hygiëne

Bruine vlekjes bestaan in alle vormen en maten: een neus vol sproetjes, een moedervlek hier en daar, enkele ouderdomsvlekken tot een zwangerschapsmasker… Bijna iedereen heeft wel een aantal gekleurde vlekjes op de huid staan. Een klein deel van deze vlekjes zijn al aanwezig bij de geboorte, de meeste verschijnen in de loop van de jaren. Maar hoe krijg je deze? En wat kan je eraan doen? In dit artikel brengen we je meer bij over bruine vlekken of pigmentvlekken. 

Bruine vlekken op de huid

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn de juiste term voor die bruine vlekken. Ze worden veroorzaakt door een ophoping van pigment in de huid. Pigment is een kleurstof, namelijk melanine, die wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de bovenste laag van de huid.

Pigmentcellen hebben een beschermende functie: ze maken melanine aan ter bescherming van de huid tegen UV-stralen van de zon. Dit is de reden waarom je een mooi bruin kleurtje krijgt in de zomer. De blootstelling aan de zon zorgt namelijk voor de aanmaak van pigment waardoor je huid donkerder van kleur wordt.

Maar soms raken je pigmentcellen in de war: het melanine hoopt zich op, op een kleine oppervlakte, waardoor de huid donkerder kleurt met een pigmentvlek tot gevolg. De zon is vaak de boosdoener als oorzaak van die bruine vlekken. Daarom komen pigmentvlekken meestal voor op lichaamsdelen die het vaakst blootgesteld zijn aan zonlicht, zoals het gezicht, de handen en de armen.

Toch is de zon niet de enige oorzaak voor het ontstaan van pigmentvlekken. Pigmentcellen zijn tevens gelijkmatig verdeeld over het lichaam. Bruine vlekken kunnen dus overal op je lichaam voorkomen.

Kwaadaardige pigmentvlekken

Eens ze er zijn, blijven de meeste van die pigmentvlekjes onveranderd en kunnen ze geen kwaad. Een bruin vlekje wordt verdacht wanneer de vlek toch verandert. Dit kan een eerste teken zijn van een of andere vorm van huidkanker.

Wanneer een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen ontstaat een kwaadaardige pigmentvlek, ook wel melanoom genoemd. Pigmentcellen komen overal voor, waardoor een melanoom dus overal op de huid kan ontstaan. Gewone pigmentvlekken en melanomen zien er niet hetzelfde uit. Een handig hulpmiddeltje bij het beoordelen van je vlekjes is de ABCD-regel:

  • Asymmetrie: een gewone pigmentvlek is symmetrisch, kwaadaardige vlekken hebben eerder een onregelmatige vorm.
  • Boord: gewone pigmentvlekken zijn meestal glad, rond of ovaal. Melanomen hebben vaak onregelmatige randen met inkepingen.
  • Color of kleur: normale pigmentvlekken hebben meestal één kleur. Een kwaadaardige vlek vertoont vaak kleurschakeringen met verschillende tinten bruin tot roze of zelfs zwart.
  • Diameter: een vlekje met een doorsnede tot 6 mm is meestal onschuldig, een grotere vlek is een reden om op te letten. Let wel: een vlekje dat alleen maar groter is geworden zonder dat een andere verandering is opgetreden, is meestal onschuldig.

Het is van groot belang om tijdig het verschil op te merken tussen goedaardige pigmentvlekken en kwaadaardige vlekken. Check dus regelmatig je vlek is de boodschap!

We focussen ons in dit artikel verder op de normale goedaardige pigmentvlekken. 

Kwaadaardige pigmentvlek

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Sommige pigmentvlekken ontstaan bij de geboorte, maar de meeste vlekken ontstaan pas na verloop van tijd en zijn het gevolg van verschillende factoren.

  • Zonlicht
    De belangrijkste oorzaak bij het ontstaan van pigmentvlekken is overmatige blootstelling aan zonlicht of zonnebank. Om de huid te beschermen tegen UV-straling van de zon, wordt het pigment melanine aangemaakt door de pigmentcellen. Bij te veel UV-licht kunnen de pigmentcellen in de war geraken en te veel melanine aanmaken waardoor dit pigment zich op één plek verzamelt en pigmentvlekken ontstaan op onze huid.
  • Ouderdom
    Ouderdomsvlekken duiken meestal op eenmaal men de 40 voorbij is. Hoe ouder, hoe meer kans dat er zich vormen. Ook hier wordt een link met de zon gelegd: de blootstelling aan de zon in het verleden is een bepalende factor in het ontstaan van deze pigmentvlekken op latere leeftijd. Ouderdomsvlekken komen daarom hoofdzakelijk voor op zones die het meest zijn blootgesteld aan de zon, namelijk het gezicht, maar ook de handen, de armen en het decolleté.
  • Zwangerschap
    De grote veranderingen in de hormoonhuishouding bij een zwangere vrouw kunnen in combinatie met zonlicht zorgen voor het ontstaan van pigmentvlekken of melasma in het gezicht of de hals: het zogenaamde zwangerschapsmasker.

    Tijdens de zwangerschap wordt namelijk meer progesteron en oestrogeen aangemaakt. Deze hormonen stimuleren de aanmaak van het pigment melanine, waardoor bestaande vlekjes groter of donkerder kunnen worden. Daarnaast kan makkelijker nieuwe pigmentatie op de huid ontstaan onder invloed van zonlicht. Dit zwangerschapsmasker is meestal zichtbaar vanaf de vierde maand van de zwangerschap en verdwijnt een paar maanden na de bevalling in de meeste gevallen vanzelf. Deze pigmentvlekken zijn volkomen onschuldig, maar zijn vaak opvallend waardoor ze als vervelend ervaren worden. Zwangere vrouwen beschermen zich daarom maar beter goed tegen de zon.
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie
    De pigmentcellen kunnen ook worden aangezet tot de aanmaak van pigment met vorming van pigmentvlekken tot gevolg bij een ontsteking of beschadiging van de huid, zoals wondjes, acné, huidirritatie of littekens. Post-inflammatoire hyperpigmentatie komt vooral voor bij mensen met een donker huidtype. 

Hoe kan je pigmentvlekken voorkomen?

De belangrijkste oorzaak bij het ontstaan van pigmentvlekken is blootstelling aan zonlicht. Daarom is het vooral belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon. We geven je graag enkele tips:

  • Gebruik dagelijks een voor je huidtype geschikte zonnecrème met een SPF van minimum 30. Kies er eentje die UVA- en UVB-stralen tegenhoudt. Smeer je ook in als de zon niet lijkt te schijnen.
  • Smeer op zonnige dagen de zonnecrème in een voldoende dikke laag en herhaal regelmatig om beschermd te blijven. Ook na elke zwembeurt moet je je opnieuw insmeren.
  • Vermijd in de zomer de zon tussen 12 uur en 15 uur, want dan is de UV-straling het sterkst.
  • Bescherm je gezicht door het dragen van een hoed of pet.
  • Vermijd het gebruik van een zonnebank.
  • Pruts niet aan wondjes of puistjes om post-inflammatoire hyperpigmentatie te vermijden.
  • In de bergen, op het water en in de sneeuw is een goede bescherming extra belangrijk. Hoog in de bergen is er namelijk meer UV-straling. Water en sneeuw weerkaatsen de UV-stralen dan weer, waardoor je makkelijker kan verbranden.
  • Kinderen moeten extra beschermd worden tegen de zon. Smeer hen voldoende en regelmatig in en trek ze beschermende kledij aan zoals UV-shirt, zonnehoed, zonnebril... 
Pigmentvlekken

Hoe kan je pigmentvlekken behandelen?

In de eerste plaats kan je make-up gebruiken om pigmentvlekjes te verdoezelen. Zo helpt een concealer en foundation je teint te egaliseren.

In de afgelopen jaren werden een aantal huidverzorgingsproducten op de markt gelanceerd die werkzame bestanddelen bevatten om de melanineproductie te verminderen. Deze antipigment-crèmes bevatten vaak één of meerdere van volgende stoffen:

  • Vitamine B3 of niacinamide en afgeleiden maken de teint lichter, verbeteren de celvernieuwing en verminderen rimpels.
  • Derivaten van vitamine C: maken de huid lichter, verzachten rimpels en verminderen de schadelijke werking van UV-stralen. Bovendien wordt ook de collageensynthese versterkt waardoor de elasticiteit van de huid wordt bevorderd.
  • B-resorcinol: heeft aangetoond dat het de vorming van donkere vlekken vermindert door het reduceren van de melanineproductie.
  • Vitamine A of retinoïden en afgeleiden: kunnen ook effectief zijn bij de behandeling van hyperpigmentatie omdat ze donkere vlekjes verminderen. Deze stof zorgt wel voor een verhoogd risico op gevoeligheid voor de zon. Daarnaast mogen crèmes op basis van vitamine A niet door zwangere vrouwen gebruikt worden omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de baby.
  • Azelaïnezuur beïnvloedt de melanineproductie waardoor hyperpigmentatie verminderd. Nadeel is dat deze stof irriterend kan zijn voor de huid.
  • Thiamidol, een klinisch bewezen en gepatenteerd ingrediënt van Eucerin. Het vermindert donkere vlekken en voorkomt - bij regelmatig gebruik - dat ze opnieuw verschijnen. 

Via lasertherapie wordt pigment in de huid verpulverd waarna de kleinere stukjes pigment worden afgevoerd. Het resultaat? Een lichtere tot volledig verdwenen pigmentvlek. De laser richt korte intense lichtflitsen op de vlekjes. Deze energiepuls wordt door het pigment in de huid opgenomen waardoor het pigment verbrijzelt.
De duur van de behandeling hangt af van de grootte van het gebied dat behandeld moet worden en van de ernst van de zonbeschadiging. De te behandelen zone dient gedurende 6 weken voor tot 6 weken na de laserbehandeling goed beschermd te worden tegen de zon.

Een andere manier om pigmentvlekken te behandelen, is via een peeling behandeling. Hierbij wordt een zuurhoudende vloeistof op de huid aangebracht om de bovenste laag met oude en beschadigde huidcellen te verwijderen. Zo schilferen de pigmentvlekjes op een zachte manier af en verschijnt een nieuwe gelijkmatig gepigmenteerde huid. Het aantal peelings die moeten worden toegepast is afhankelijk van de grootte van het gebied dat behandeld moet worden en van de conditie van de huid.

Galderma Actinica Lotion SPF50+ 80g
Galderma Actinica Lotion SPF50+ 80g
17,72
27,20 Adviesprijs

info
Onze Keuze
Eucerin Anti-Pigment Dagcrème Hyperpigmentatie SPF30 50ml
Eucerin Anti-Pigment Dagcrème Hyperpigmentatie SPF30 50ml
21,71
37,50 Adviesprijs

info

Dagcrème bij hyperpigmentatie

Onze Keuze
Eucerin Anti-Pigment Serum Duo Hyperpigmentatie 30ml
Eucerin Anti-Pigment Serum Duo Hyperpigmentatie 30ml
28,68
45,95 Adviesprijs

info

Serum bij hyperpigmentatie

Onze Keuze
Eucerin Anti-Pigment Nachtcrème Hyperpigmentatie 50ml
Eucerin Anti-Pigment Nachtcrème Hyperpigmentatie 50ml
22,29
38,50 Adviesprijs

info

Nachtcrème bij hyperpigmentatie

Eucerin Sun Pigment Control Fluid Zonnecreme Anti-Pigment SPF50+ 50ml
Eucerin Sun Pigment Control Fluid Zonnecreme Anti-Pigment SPF50+ 50ml
16,15
26,95 Adviesprijs

info
Onze Keuze
+ Cadeau
Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity 3D Serum Anti-Age en Rimpels 30ml
Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity 3D Serum Anti-Age en Rimpels 30ml
29,23
47,95 Adviesprijs

info

Anti-rimpel serum voor de rijpere huid

Isdin Eryfotona AK-fluid Zonnebescherming SPF100+ 50ml
Isdin Eryfotona AK-fluid Zonnebescherming SPF100+ 50ml
26,89
39,50 Adviesprijs

info

Meer over een zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker komt heel vaak voor bij zwangere vrouwen. Je kunt het herkennen aan de donkere vlekken op het gezicht, voornamelijk op de wangen, voorhoofd, neus en bovenlip. 

Is een zwangerschapsmasker blijvend?

Tijdens de zwangerschap maak je meer progesteron en oestrogeen aan. Deze hormonen stimuleren de aanmaak van het pigment melanine, waardoor bestaande vlekjes groter of donkerder kunnen worden. Daarnaast kan er makkelijker nieuwe pigmentatie op de huid ontstaan onder invloed van zonlicht. Dit zwangerschapsmasker is meestal zichtbaar vanaf de vierde maand van de zwangerschap en verdwijnt een paar maanden na de bevalling in de meeste gevallen vanzelf. Deze pigmentvlekken zijn volkomen onschuldig, maar zijn vaak opvallend waardoor ze als vervelend ervaren worden. Zwangere vrouwen beschermen zich daarom maar beter goed tegen de zon.

Wat kun je doen tegen een zwangerschapsmasker?

Het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge SPF (sun protection factor) kan helpen om verdere pigmentatie te voorkomen. Het is belangrijk om de crème regelmatig opnieuw aan te brengen en ook te dragen wanneer je niet in direct zonlicht bent. Verder kan je verzorgingsproducten met thiamidol gebruiken om hyperpigmentatie te verminderen of de pigmentvlekken verdoezelen met je fond de teint.

Ongerust over een bruin vlekje?

Bruine vlekjes komen dus bij iedereen voor en zijn meestal onschuldig. Bekijk regelmatig eens je vlekjes. Merk je verandering op en ben je ongerust? Ga dan zeker langs bij de huisarts of dermatoloog. Vergeet daarnaast niet om je altijd te beschermen tegen de zon. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Contacteer ons dan via mail of chat. 



Terug naar overzicht